Video

Jago ving een loslopende nerts die zijn kip doodde, en werd zelf ook gebeten

3 september 2020 om 22:17 • Aangepast 11 september 2020 om 09:44
nl
Jago Lachmeijer heeft een van de loslopende nertsen in Best gevangen. Het dier vergreep zich donderdag aan een van Jago’s kippen. De 62-jarige man wist de nerts te vangen, maar werd tijdens dat avontuur wel door het beest gebeten.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

“Het is al een paar keer gebeurd”, vertelt Jago donderdagavond slechts een paar uur nadat hij de nerts had gevangen. Hij woont aan de Jan Pieterszoon Coenstraat maar is ook voorzitter van de Volkstuinvereniging aan de Heuveleindseweg. Dat is vlakbij de lokale nertsenhouderij. “We zijn ze bij de volkstuin al een paar keer tegen gekomen. Dit jaar al drie keer.”

Lievelingskip dood
Donderdag bezocht een van de losgeslagen nertsen de tuin van Jago. “Ik heb drie kippen en eentje heeft hij dood gebeten. De kip was al oud maar hij was wel ons lievelingetje. Ik kreeg 'm van mijn kinderen voor mijn vijftigste verjaardag.” Een andere kip raakte gewond.

En niet alleen de kip bleef met verwondingen achter. Ook Jago zelf werd gebeten door de nerts. “Ik probeerde hem te lokken met kattenbrokjes maar daar reageerde hij niet op. Daarna heb ik hem gelokt met de dode kip en dat lukte wel. Maar hij vond het niet leuk toen ik hem beetpakte.”

De gedode kip van Jago (foto: Jago Lachmeijer).
De gedode kip van Jago (foto: Jago Lachmeijer).
Het dier in de tuin van Jago (foto: Jago Lachmeijer).
Het dier in de tuin van Jago (foto: Jago Lachmeijer).

De nerts zit nu in een plastic bak. Jago heeft er wat stro bij gedaan, een bakje water en wat stukjes hamburger. “Hij is eigenlijk heel tam en rustig.”

Waarschijnlijk is de nerts van de lokale nertsenfokker. Jago kent de eigenaar en heeft al contact gezocht. De fokker adviseerde om de dierenambulance te bellen, die heeft de nerts donderdagavond opgehaald.

Bang voor corona
Sommige inwoners zijn bang voor de loslopende nertsen vanwege de vele coronabesmettingen bij fokkerijen. Jago heeft dat wat minder. “Ik ben wel 62 maar in goede gezondheid. Ik ben meteen naar de huisarts geweest en heb een tetanusinjectie gehaald.”

In Best worden de afgelopen dagen in de wijken Heivelden en Naastenbest allerlei loslopende nertsen gezien. De gemeente heeft de Jagersvereniging ingeschakeld om het probleem op te lossen. Of de nertsen zijn ontsnapt of bewust zijn vrijgelaten, is niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.