Bospeen van de BBQ - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'
5 september 2020 om 12:31 • Aangepast
14 september 2020 om 10:39
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 5 september hoorde je Arnoud de With. Hij koos voor bospeen van de barbecue.
Qua techniek een eenvoudige bereiding, en ook erg smakelijk door het zoete van de wortel met de licht-pittige specerijen en het rokerige barbecue-aroma.
Wat heb je nodig:
- 2 bossen bospeen
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel chiliflakes
- een halve theelepel gerookt paprikapoeder
- een snufje gemalen piment
- vijf korrels korianderzaad
- een theelepel gedroogde rozenblaadjes / bloesem
- een theelepel geraspte sinaasappelschil
- olijfolie en grof zeezout
Zo maak je het:
- Was de wortelen grondig, schil ze niet. de schil zorgt voor een extra zoete smaak.
- Droog de wortelen.
- Vijzel de specerijen en de sinaasappelschil.
- Blancheer de bospeen, maar spoel niet koud af. De wortelen moeten goed gaar zijn.
- Laat de wortelen even droogdampen en marineer direct met wat olijfolie, het specerijenmengsel en zeezout. Laat door en door afkoelen. Hierdoor worden de peentjes weer wat steviger.
- Grill de wortelen op de barbecue, op middelhoog vuur. Zorg voor geblakerde 'stippen' op de wortelen.
- Serveer met geitenkaas, ribsteak, groene linzen met tomaat en Vadouvan.
- Ook lekker: met yoghurt, baba ganoush, granaatappel en flatbread.
Smakelijk!