Dode door ontploffing in drugslab in Den Dungen: celstraf voor drie Limburgers - Omroep Brabant

Dode door ontploffing in drugslab in Den Dungen: celstraf voor drie Limburgers

11 september 2020 om 13:43 • Aangepast 18 september 2020 om 09:14
Kookketel uit drugslab Den Dungen (Foto: Bart Meesters)
Kookketel uit drugslab Den Dungen (Foto: Bart Meesters)
Drie Limburgers die voor miljoenen euro's speed maakten in het drugslab in Den Dungen moeten allemaal de gevangenis in. De rechtbank in Den Bosch heeft ze celstraffen opgelegd tot 3,5 jaar. De politie kwam hun drugslab op het spoor na een ontploffing waarbij een dode viel.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het lab zat verstopt achter in een tuincentrum aan de Spekstraat. Er stonden drie kookketels, jerrycans, gasflessen en andere spullen waarmee drugs gemaakt kunnen worden. Goed om voor tien miljoen euro amfetamine (speed) te kunnen produceren, rekende de politie uit. 'Een groot professioneel opgezet lab', zo oordeelde de rechtbank vrijdag.

Ontploffing
In de nacht van 24 op 25 oktober 2019 waren vier Limburgers daar drugs aan het maken, stelt de rechtbank. Er ging iets mis in het chemisch proces. Een van de ketels barstte open met een ontploffing tot gevolg. Daarbij werden de mannen bespat met bijtende en giftige stoffen. Eén was er zo slecht aan toe dat hij ter plekke overleed. Het ging om Etiënne A. (36) uit Kerkrade.

Lijk
Verdachte Marco J. (34) vertelde later dat hij na de klap, zijn 'vriend' onder de ketel vandaan haalde. Hij sleepte hem naar een aangrenzende ruimte. Het lichaam van A. was bedekt met blaren en chemicaliën. Marco voelde de pols van Etiënne wegvallen en zag zijn ogen wegdraaien. De man overleed. Zijn lijk lieten ze achter.

De drie mannen waren ook gewond geraakt maar konden vluchten. Eentje -Johan E. (37) - bleek zijn identiteitskaart te zijn verloren in het lab. Vermoedelijk was dat een makkelijk spoor want de politie wist al gauw wie ze moesten arresteren. David J. (36) pakten ze ook op. Allemaal mannen uit Kerkrade, net als het dodelijk slachtoffer.

Pistolen
Twee mannen (van 36 en 37) werden veroordeeld tot ieder 3,5 jaar gevangenisstraf. Dat was ook mede omdat ze drugs maakten en ook nog eens pistolen en kogels in bezit hadden en een strafblad. David J. kreeg 2,5 jaar cel. Hij is alleen veroordeeld voor medeplegen van drugsproductie.

De mannen vertelden de politie dat ze niks wisten van het lab en dat ze er alleen waren om schoon te maken. Twee van de drie mannen wezen het overleden slachtoffer aan als de belangrijkste figuur in het drugslab. De rechtbank vond dat opvallend: daarmee probeerden ze de dode man alle schuld in de schoenen te schuiven om zo hun verantwoordelijkheid te ontlopen. De rechtbank geloofde daarom niks van hun verweren en vermoedt dat ze hun verhalen hebben aangepast nadat ze het dossier hadden gelezen.

In het vonnis schrijft de rechtbank nog wat over de plek van het lab. Het zat verstopt in een outletcentrum met tuinartikelen. Daardoor was het winkelend publiek blootgesteld aan gevaar, schrijven de rechters.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...