Video

Anti-zwartepietdemonstranten bedreigd op Facebook: vijf Brabanders voor de rechter

14 september 2020 om 06:30 • Aangepast 22 september 2020 om 08:14
nl
Vijf Brabanders staan vanaf maandag voor de rechtbank in Amsterdam omdat ze via Facebook een programmamaakster hebben bedreigd. De journaliste, Clarice Gargard, had een videoverslag gemaakt van de demonstratie tegen zwarte piet op 17 november 2018 in Amstelveen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In totaal 21 mannen en vier vrouwen uit heel Nederland moeten zich de komende dagen verantwoorden. Ze hebben zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie. De uitingen waren via de livestream gedaan. Dit gebeurde terwijl demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in beeld kwamen. Zowel deze actiegroep als de donkere Gargard moest het ontgelden.

Tegen de eerste vier verdachten eiste het Openbaar Ministerie maandag boetes en taakstraffen. Twee van de verdachten moeten volgens het OM een taakstraf van dertig uur krijgen en twee, waaronder een man van 23 uit Liessel, een boete van 350 euro voor 'opruiing tot een strafbaar feit'.

Tientallen actievoerders demonstreerden zaterdag 17 november in Amstelveen tegen zwarte piet:

Wachten op privacy instellingen...

De rechtbank trekt vier dagen uit om de bedreigers aan de tand te voelen. De 23-jarige man uit Liessel was maandag de eerste Brabander die terechtstond. Inwoners van Breda (36), Lage Zwaluwe, Rosmalen (beiden 42) en Oss (51) komen donderdag aan de beurt.

Volgens De Telegraaf stelde de man uit Liessel voor om al zijn mikpunten hun tong af te snijden: “Gaat toch nergens over.” De krant weet verder te melden dat de verdachte uit Rosmalen opperde ‘een granaat ertussen te gooien’.

De inwoner van Lage Zwaluwe wilde juist een ‘AK47 erover jagen’. Opruiing kan tot een gevangenisstraf van enkele jaren leiden.

'Journalisten vervullen belangrijke rol'
Volgens het het OM worden ‘puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen’ niet beschermd door het recht op vrijheid van meningsuiting. Justitie weegt ook mee dat sommige van de teksten rechtstreeks aan de journaliste waren gericht. "Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld", zo beargumenteerde een woordvoerder de aanklacht.

Dat de uitlatingen via sociale media zijn gedaan, speelt ook een rol. "De bestrijding van strafbare feiten op sociale media staat bij het OM hoog op de agenda vanwege de intensiteit en het volume waarmee de feiten worden gepleegd", aldus een woordvoerder.

Officier van zaak gehaald
De eerste zittingsdag bij de rechtbank in Amsterdam begon roerig. Zondag bleek dat het OM officier van justitie Jacobien Vreekamp van de zaak had gehaald, omdat haar onafhankelijkheid ter discussie werd gesteld.

Vreekamp was medeverantwoordelijk voor het besluit de vervolging van rapper Akwasi te seponeren, maar er ontstond ophef over haar rol toen bekend werd dat zij eerder met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Ook in Eindhoven demonstratie
Behalve in Amstelveen waren in november 2018 ook in onder meer Eindhoven demonstraties vóór of tegen zwarte piet. Hier werden diverse mensen aangehouden onder meer omdat ze met eieren gooiden. Een van de aanhangers van zwarte piet zei na afloop onder meer dat 'schelden mag.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.