'Varkensboer laat zich nog niet uitkopen'

14 september 2020 om 07:57 • Aangepast 22 september 2020 om 08:14
nl
Veel minder varkensboeren dan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hoopt, willen hun bedrijf daadwerkelijk beëindigen. Daarmee loopt haar stikstofaanpak opnieuw vertraging op. Bovendien blijkt de uitkoopregeling vooral aantrekkelijk voor boeren met moderne, relatief 'schone' stallen.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Door varkenshouders uit te kopen, hoopt Schouten de uitstoot van stikstof te verminderen. Daardoor moet ruimte ontstaan voor de bouw, die anders opnieuw stil dreigt te vallen. Uit onderzoek van het Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en 'EenVandaag' blijkt dat de regeling aanvankelijk was overtekend, maar dat de ene na de andere boer nu afhaakt, schrijft ook Trouw.

Voor de uitkoopregeling is nu in totaal een half miljard euro uitgetrokken. Maar van de 407 boeren die aan de voorwaarden voldoen, waarvan veruit de meesten uit Zuid-Nederland, zal slechts 50 tot 60 procent daadwerkelijk tekenen, verwacht POV, de belangenbehartiger van de varkenssector - terwijl op 361 handtekeningen was gerekend.

Strengere regels uitgesteld
De agrarische adviesbureaus DLV en ABAB, die veel met boeren om tafel zitten, bevestigen deze cijfers. De varkensboeren verdienen op dit moment goed en in onze provincie zijn strengere milieuregels met twee jaar uitgesteld.

Dat laatste speelt volgens adviseur Marco Hol van DLV zeker een rol bij het afhaken van varkensboeren nu. "Varkenshouders kunnen nu twee jaar langer hun varkens houden dan aanvankelijk gedacht", legt hij uit. Hij verwacht dan ook dat de minister met nieuwe plannen zal komen en hij hint hierbij op een nieuwe opkoopregeling.

Reactie minister
In een reactie aan Investico en EenVandaag laat minister Schouten weten dat pas volgend jaar, wanneer duidelijk is hoeveel varkenshouders deelnemen, definitief duidelijk wordt hoeveel stikstofruimte de sanering oplevert, en waar.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.