Geen onderzoek naar oorlogsverleden van Woudrichemse burgemeester Jacobus van der Lely

15 september 2020 om 19:17 • Aangepast 22 september 2020 om 19:04
nl
Er komt geen onderzoek naar het oorlogsverleden van de voormalig burgemeester Jacobus van der Lely van Woudrichem. De gemeente Altena had het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gevraagd het gedrag van de burgemeester te toetsen in relatie tot andere burgemeesters in oorlogstijd. Maar het NIOD laat weten geen capaciteit te hebben om zo'n onderzoek te verrichten.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De gedragingen van de burgemeester in oorlogstijd kwamen recent aan het licht door een onderzoek van onder meer historicus Bert van Straten. Samen met onderzoeker Raoul Nijst werd geconcludeerd dat de burgemeester een actieve rol heeft gespeeld bij het oppakken en beroven van Joodse inwoners uit Woudrichem tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Van der Lely heeft meegewerkt aan de registratie, isolatie, beroving en deportatie van de in Woudrichem woonachtig Joodse families Benjamins en Hertzberger”, zei onderzoeker Van Straten eerder.

"Het is nu nog te vers om te reageren."

Vanwege capaciteitsproblemen kan het NIOD geen eigen onderzoek instellen, staat in een summiere verklaring. "Wel zal het NIOD de gemeente Altena informatie ter beschikking stellen, over de brede context waarin de houding en de keuzes van de gewraakte burgemeester geïnterpreteerd kunnen worden.”

Onderzoeker Bert van Straten zegt in een eerste reactie te zijn overvallen door de mededeling van het NIOD. “Het is nu nog te vers om te kunnen reageren. Ik ga de reactie van het NIOD eerst eens goed lezen om het vervolgens te laten bezinken.”

Een vergelijkbare reactie komt er ook van mede-onderzoeker Raoul Nijst. “Ik vind het wel heel erg jammer dat het NIOD onze bevindingen niet kan toetsen en duiden. Mede omdat de huidige burgemeester in een eerder gesprek aangaf niet de kennis in huis te hebben om onze conclusies te kunnen toetsen. Daarom is er juist een onderzoeksvraag neergelegd bij het NIOD.”

Abraham en Hartog Benjamins met Jodenster in Woudrichem 1942 (foto NIOD)
Abraham en Hartog Benjamins met Jodenster in Woudrichem 1942 (foto NIOD)

“Het is niet aan het NIOD om oordelen te vellen of conclusies te trekken”, aldus het NIOD in een verklaring. “Maar wel om de politiek verantwoordelijken, door het geven van informatie, in staat te stellen hun besluiten te onderbouwen en aan te geven aan welke argumenten zij de meeste betekenis willen hechten. "

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.