Maandenlang onderzoek naar grote brand in de Deurnese Peel: geen oorzaak gevonden

16 september 2020 om 14:10 • Aangepast 23 september 2020 om 14:14
nl
Er is geen oorzaak gevonden van de grote brand die in april dagenlang woedde in de Deurnese Peel. Dat staat in het onderzoek van de brandweer en het Instituut Fysieke Veiligheid in opdracht van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost dat woensdag naar buiten is gebracht.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In het gebied waar de brand ontstond is een stukje glas gevonden, maar de onderzoekers sluiten uit dat het vuur daardoor is ontstaan. Door de begroeiing op die plek, is het vrijwel uitgesloten dat er zonlicht op het glas kon schijnen.

"Dit staat dan nog los van de vraag of zonlicht in combinatie met het stukje glas sowieso deze natuurbrand heeft kunnen laten ontstaan. Het stukje glas lag daarvoor ook niet in de juiste positie ten opzichte van de zon", schrijven de onderzoekers.

Het glas kan door de brand of de bestrijding ervan zijn verplaatst, maar dat is volgens hen niet vast te stellen. Er zijn geen andere mogelijke oorzaken in het gebied aangetroffen, wat betekent dat de brandoorzaak niet vastgesteld kan worden.

Anders dan normale natuurbranden
De brand ontwikkelde zich heel anders dan 'normale' natuurbranden. Volgens de onderzoekers komt dat vooral door de manier waarop de Deurnese Peel is aangelegd.

"De unieke inrichting van het gebied heeft er mede voor gezorgd dat de brand zich anders uitbreidde. De Deurnese Peel heeft vlaktes die door watergangen worden onderbroken en onderling verbonden zijn door stukken grond van enkele meters breed. Dan verloopt een brand anders dan bij aaneengesloten vlaktes. Ook de afwijkende begroeiing speelde een rol", zo staat te lezen in het rapport.

Delen van het gebied waren moeilijk toegankelijk waardoor de brandweer er lastig bij kon komen en het moeilijk was om overzicht te krijgen. Ook was het al lange tijd droog in het gebied en het waaide flink. Grote hoeveelheden droge, afgestorven adelaarsvarens vormden extra brandstof voor het vuur.

Drie onderzoeken
In totaal worden drie onderzoeken uitgevoerd naar de brand. Het tweede onderzoek is een beleidsevaluatie, het derde betreft een onderzoek naar de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer. De uitkomsten van de laatste twee worden in november verwacht.

De brand in de Deurnese Peel verwoestte zo'n 800 van de in totaal 1000 hectare natuurgebied. Wie te dicht bij de vuurzee woonde, moest tijdelijk het huis verlaten. In de weken daarna bleef het vuur ondergronds doorsmeulen en laaide geregeld her en der op.

Lees meer over de grote brand in de Deurnese Peel:

Grote brand in Deurnese Peel wordt bestreden met Cougar, handcrew en heel veel brandweerkorpsen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.