Video

Kijk terug: herdenkingsdienst in Sint-Jan voor religieuzen die overleden aan corona

19 september 2020 om 10:29 • Aangepast 26 september 2020 om 10:34
nl
De katholieke gemeenschap herdacht zaterdagochtend in de Sint-Jan in Den Bosch alle religieuzen die afgelopen maanden zijn overleden aan het coronavirus. Verschillende kloostergemeenschappen door heel het land verloren zusters en broeders vanwege het coronavirus.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Bekijk hieronder een samenvatting van de herdenkingsdienst:

Met name in het bisdom Den Bosch werden meerdere kloosters getroffen door het virus. Vanwege de coronamaatregelen was het voor veel kloosters de afgelopen maanden niet mogelijk om op de gebruikelijke manier afscheid te nemen van hen.

In deze gezamenlijke mis werden alle religieuzen die de voorbije maanden overleden herdacht. De viering in de kathedraal begon om halfelf zaterdagochtend en was alleen toegankelijk voor driehonderd genodigden. Vanuit het hele land waren religieuzen naar de Sint-Jan afgereisd.

De bijzondere mis in de Sint-Jan werd georganiseerd door de Konferentie Nederlandse Religieuzen en voorgegaan door bisschop Gerard de Korte.

Het koor in de Sint-Jan (foto: Omroep Brabant).
Het koor in de Sint-Jan (foto: Omroep Brabant).

Geen onderscheid
De namen van alle religieuzen die in de periode van maart tot en met augustus overleden, werden voorgelezen. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet aan het coronavirus zijn overleden omdat dit in veel gevallen niet helemaal duidelijk is. Vaak is er, zeker in de beginperiode, niet getest.

De organisatoren wijzen erop dat veel gemeenschappen het heel zwaar vonden dat ze niet op de gebruikelijke manier bij de stervende medebroeders en -zusters konden zijn en dat de uitvaart vervolgens in vaak zeer kleine kring moest plaatsvinden.

De Sint-Jan in Den Bosch (foto: Omroep Brabant).
De Sint-Jan in Den Bosch (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.