Zionsburg Vught wordt 19 jaar na fatale brand vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen

19 september om 17:56 • Aangepast 26 september om 13:34
Omroep Brabant
Onthulling van de monumentale poort (foto: Omroep Brabant).
Omroep Brabant
Met een gouden schaar werd een gouden lint doorgeknipt (foto: Omroep Brabant).
1/2 Onthulling van de monumentale poort (foto: Omroep Brabant).
Zoals het hoort bij dit soort historische plekken kwam er een gouden schaar aan te pas om een gouden lint door te knippen. Landgoed Zionsburg in Vught heeft sinds zaterdag een monumentaal hek met veel gouden elementen en met de initialen van de oorspronkelijke bewoners.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Als alles volgens plan verloopt kunnen we eind 2022 de eerste gasten hier ontvangen", vertelt de voorzitter van stichting vakantieweek Zionsburg. Het landhuis wordt op initiatief van de naaste familieleden van Ewald Marggraff een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen tussen de twaalf en met achttien jaar en hun familieleden of verzorgers. "Een soort Villa Pardoes maar dan voor de kinderen die daar niet meer terecht kunnen."

Zionsburg in Vught zoals het eind 2022 moet worden
Zionsburg in Vught zoals het eind 2022 moet worden

Aghina, de zus van Ewald Marggraff die in 2003 omkwam bij een grote brand in het landhuis, mocht samen haar dochter en burgemeester Van de Mortel van Vught het lint door knippen. De natuurgetrouwe kopie van de monumentale toegangspoort vormt de toegang tot het landgoed waarvan het bijbehorende park ook weer in originele staat wordt hersteld. Over twee jaar moet ook het hoofdgebouw klaar zijn.

Aghina Margraff toast bij de onthulling van monumentaal hek Zionsburg Vught (foto: Jan Peels)
Aghina Margraff toast bij de onthulling van monumentaal hek Zionsburg Vught (foto: Jan Peels)

Geit verkracht
"Alles wordt in detail gereconstrueerd", zegt bouwkundige Dré van Dinther. "De bakstenen die we nodig hebben worden precies op maat met de hand gemaakt en ook de gevelsteen van halfgod Pan, die volgens de mythe een geit verkracht zou hebben, wordt weer helemaal gerestaureerd", vertelt Van Dinther met een glimlach. Sommige onderdelen zoals de steen boven de toegangsdeur met de naam 'Zionsburg', zijn ongeschonden uit de brand gekomen.

Munitie
"De gracht rond het landgoed wordt ook hersteld, maar dat gaat langzamer dan gepland. Er ligt veel ijzer en mogelijk ligt er ook munitie omdat er in de Tweede Wereldoorlog veel gevochten is rond Zionsburg", vertelt de rentmeester. In de gracht staan verschillende gele vlaggetjes op de plekken die onderzocht moeten worden. Ook het herstel van het Rijksmonumentale park gaat nog jaren duren. "Je moet dat met heel veel rust doen omdat je een boom maar één keer kunt omzagen of kan snoeien."

Zionsburg zoals het er in september 2020 uitziet
Zionsburg zoals het er in september 2020 uitziet

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...