Video

13 activisten Animal Rebellion opgepakt bij actie in gebouw van ZLTO

21 september 2020 om 12:54 • Aangepast 29 september 2020 om 10:03
nl
Activisten van Animal Rebellion voerden maandag actie bij en in het pand van boerenorganisatie ZLTO in Den Bosch. Ze eisten een gesprek met de voorzitter van de organisatie. Rond halfeen greep de politie in. Dertien demonstranten, die zich binnen hadden vastgeketend en weigerden te vertrekken, werden opgepakt voor huisvredebreuk.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

"We wisten dat ze actief zijn in en rond Den Bosch dezer dagen. We hadden wel verwacht dat ook hier iets zou gaan gebeuren", vertelt Erik Martens van de ZLTO. "Samen met de algemeen directeur heb ik de mensen te woord gestaan." De actievoerders wilden dat de ZLTO zou erkennen dat de veehouderij één van de grootste bijdragers is aan de klimaatcrisis.

'Inhoudelijk gereageerd'
Volgens Martens was het voor de mensen van de receptie niet prettig dat twaalf tot veertien mensen ineens kwamen binnenlopen, zich op de vloer nestelden en daar gingen schreeuwen en zingen. "Kijk, je punt mag je maken. Ze wilden met ons praten. Dat hebben we ook gedaan. We hebben hun verhaal aangehoord en daar inhoudelijk op gereageerd. We hebben hen uitgelegd dat wat zij willen niet van de ene op de andere dag kan. Mensen willen ook een beetje gevarieerd eten. Dat viel niet in goede aarde. We hebben hen opgeroepen zich wat breder in te lezen en hebben we hen vervolgens vriendelijk verzocht het gebouw te verlaten. Dat wilden ze niet. Daarop heeft de politie hen met zachte hand het gebouw uit begeleid. Daar is geen geweld bij gebruikt."

Animal Rebellion heeft het in een verklaring toch over 'erg aanwezig politiegeweld'. Ze gaan hierover een klacht indienen.

Eerdere acties
Animal Rebellion voerde de afgelopen dagen al actie in onze provincie om aandacht te vragen voor de klimaat- en gezondheidsproblemen in en buiten Brabant. Die worden volgens de activisten grotendeels veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Zo waren de actievoerders vrijdag al actief bij het provinciehuis in Den Bosch.

Toen klommen demonstranten op het provinciehuis en ketenden meerdere mensen zich vast.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Actie bij het pand van ZLTO (foto: Bart Meesters / SQ Vision).
Actie bij het pand van ZLTO (foto: Bart Meesters / SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.