Video

Grote brand bij lampenbedrijf Lightronics in Waalwijk

23 september 2020 om 02:31 • Aangepast 24 september 2020 om 02:19
nl
Bij lampenbedrijf Lightronics aan de Spuiweg in Waalwijk heeft dinsdagnacht een grote brand gewoed. De brand is inmiddels onder controle en het sein brandmeester is gegeven. Er is wel nog rookoverlast. De brandweer adviseert mensen in de omgeving ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Het was een grote, uitslaande brand, die woedde bij het bedrijf op bedrijventerrein De Haven. Er zijn geen gewonden gevallen, maar het pand heeft grote schade opgelopen, ziet verslaggever Tonnie Vossen: "Het is één grote zwartgeblakerde massa."

Er is groot materieel ingezet om de brand onder controle te krijgen. Onder meer drie hoogwerkers en vijf tankautospuiten kwamen om de brand te bestrijden. Ook waren er zo'n vijftig brandweermensen opgeroepen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer heeft het de nodige moeite gekost om naastgelegen bedrijven vrij te houden van de brand, maar is dat gelukt. Volgens de woordvoerder is de assemblagehal van Lightronics volledig uitgebrand. "Daar is weinig meer van over."

Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.

De eigenaar van het naastgelegen bedrijf in automaterialen, ReVe, vertelt dat die hal pas in gebruik was genomen door Lightronics. Zijn eigen pand is gespaard gebleven, het heeft ook geen waterschade opgelopen. "Dat heeft maar een haartje gescheeld."

Vuur breidde zich snel uit
Rond een uur in de nacht kwam de melding van de brand binnen. Die zou achterin het bedrijf begonnen zijn. Aanvankelijk was het lastig voor de brandweer om het vuur onder controle te krijgen. De brand breidde zich snel uit. "Het was een zeer grote brand", zegt Willem-Jan Uytdehage van de politie. "Er is opgeschaald, zodat de verschillende hulpdiensten samen de brand gecoördineerd konden bestrijden."

Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision.
Foto: Jack Brekelmans/SQ Vision.

Rond drie uur in de nacht werd duidelijk dat het vuur niet meer kon overslaan naar andere bedrijven en ook niet meer verder zou uitbreiden. Wel hadden bedrijven in de omgeving nog veel last van de rook die bij de brand en het bluswerk vrijkwam. "Dat komt doordat de rook bij het blussen neerslaat", legt Uytdehage uit. "Dat zorgt eigenlijk voor meer overlast."

Het advies was dan ook om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. "Er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten in de rook, maar rook is altijd schadelijk." De rook was in de verre omtrek zichtbaar, zo melden meerdere mensen op Twitter. De brandweer liet het pand gecontroleerd uitbranden.

Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision.

Beelden van na de brand:

Foto: Tonnie Vossen.
Foto: Tonnie Vossen.
Foto: Tonnie Vossen.
Foto: Tonnie Vossen.
Foto: Tonnie Vossen.
Foto: Tonnie Vossen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!