LIVEBLOG

Coronanieuws: Aantal coronabesmettingen stijgt met bijna 3000

27 september om 14:19 • Aangepast 28 september om 07:04
 Hugo de Jonge en Mark Rutte (foto: ANP)
Hugo de Jonge en Mark Rutte (foto: ANP)
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • Sinds zondagavond zes uur zijn in Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost strengere coronamaatregelen van kracht.
  • Een vrouw is zondag mishandeld in de trein van Utrecht naar Den Bosch, omdat ze haar mondkapje niet goed zou hebben gedragen.
  • De NS krijgt in november betalingsproblemen als de beloofde coronasteun er dan nog niet is, zegt topman Roger van Boxtel.
  • Het coronadashboard meldt zondag bijna 3000 nieuwe besmettingen, waarvan 332 in Brabant
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

20.24 - Gommers vraagt zich af hoe we communiceren
De actie van Famke Louise en anderen #Ikdoenietmeermee heeft voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) aan het denken gezet over de communicatie over het coronavirus, zegt hij tegen het AD. "Ik heb me afgevraagd hoe we met zijn allen communiceren. Ik en andere deskundigen komen eigenlijk steeds weer op tv als het aan het misgaan is. Ik bedoel dat we niet alleen maar moeten focussen op getallen, die besmettingsaantallen, de dagelijkse wisselkoersen, want dat is wat ik vooral zie. Corona is ernstig, maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen."

'Meer vertellen wat er aan de hand is'
“We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee", zegt hij.. "Van angst zaaien en strenge maatregelen gaan alleen de hakken maar in het zand. Ik vond dat hele gedoe met die zware coronaboetes en dat je een strafblad hebt, echt niet goed. Dat is niet de manier waarop het in Nederland gaat werken. Want hoeveel maatregelen je ook neemt en hoe hard die ook zijn, het gaat pas echt werken als iedereen in Nederland meedoet. Dus meer uitleg en niet alleen maar naar die getallen kijken en waarschuwen.

18.10 - Sportkantines
De kans bestaat dat binnenkort sportkantines eerder dicht moeten. Het is een van de mogelijke maatregelen die maandagavond worden besproken door de veiligheidsregio's.

De voorzitter van de veiligheidsregio's, burgemeester Hubert Bruls, heeft voorgesteld om sportkantines in het weekend om 16.00 uur te sluiten, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

16.40 - Corona op Vlieland
Het coronavirus heeft het Waddeneiland Vlieland voor het allereerst bereikt. Een inwoner is voor het eerst sinds de uitbraak zeven maanden geleden, positief getest op het virus.

14.36 - 127 coronapatiënten op IC
Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is nu 617, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 62 meer dan zaterdag. Van hen liggen er 490 op verpleegafdelingen. Op de ic liggen dus 127 patiënten, en dat zijn er 5 meer dan de dag ervoor.

"De forse stijging van het aantal opgenomen covidpatiënten ligt in de lijn van de verwachting", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg LNAZ. "Wij houden rekening met een vergelijkbare verdere stijging in de komende week. De combinatie met de reguliere zorg zal in de komende week een uitdaging vormen voor de ziekenhuizen."

14.15 - Nieuwe cijfers coronadashboard
Het aantal coronabesmettingen is tussen zaterdagochtend en zondagochtend gestegen met 2995 en dat is een nieuw dagrecord. Zaterdag was de toename 2713. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8 en het aantal ziekenhuisopnames met 37.

In Brabant steeg het aantal vastgestelde besmettingen in de afgelopen 24 uur met 332. Er werd in onze provincie één nieuwe patiënt opgenomen in het ziekenhuis en er zijn geen coronadoden gemeld.

13.33 - NS wacht op coronasteun
Het is 'ridicuul' dat het de ministeries van Infrastructuur en Financiën nog niet gelukt is om de coronasteun aan de NS over te maken. Dat zegt vertrekkend NS-topman Roger van Boxtel in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem zijn de ministeries nog steeds 'aan het soebatten' over hoe en wanneer het geld wordt overgemaakt. Van Boxtel zegt dat de verliezen voor de NS zonder deze steun ongeveer een miljard euro bedragen. Als het beloofde geld er in de eerste week van november nog niet is, krijgt de NS betalingsproblemen, zegt hij.

Wachten op privacy instellingen...

12.27 - Grote verschillen in aantal uitgedeelde coronaboetes
De ene regio blijkt veel strenger te zijn dan de andere als het gaat om het uitdelen van coronaboetes. Dit meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). Zo zijn in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid opvallend veel boetes uitgeschreven, maar in het noorden en oosten van het land relatief weinig.

Een aantal gemeenten springt er boven uit: zo werden in Zaltbommel tot 13 september in totaal 118 boetes uitgedeeld.

12.05 - Vrouw in trein mishandeld na discussie over mondkapje
Een vrouw is zondag in de trein van Utrecht naar Den Bosch flink mishandeld. Een medereiziger trok het slachtoffer aan haar haren, sloeg en schopte haar. De vrouw zou volgens de man die haar belaagde haar mondkapje niet goed hebben gedragen.

11.28 - Ook de gemeente Asten benadrukt de strengere maatregelen die vanaf 18.00 gelden:

Wachten op privacy instellingen...

11.20 - Breda krijgt een nieuwe teststraat op het parkeerterrein naast het Amphia Ziekenhuis aan de Langendijk

Wachten op privacy instellingen...

11.00 - Toezichthouders mishandeld en vastgehouden in café Medemblik

De uitbater van een café in het Noord-Hollandse Medemblik is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden, nadat twee gemeentelijke toezichthouders in de zaak werden bedreigd met de dood, mishandeld en tegen hun wil vastgehouden. Een van de toezichthouders raakte lichtgewond, zo meldt de politie.

De toezichthouders controleerden het café even na middernacht op de naleving van de coronamaatregelen. Daarbij merkten ze onder meer op dat er onvoldoende afstand werd gehouden. Ook bleek er te worden gerookt.

De eigenaar van het café merkte de controleurs op, en ging met ze in gesprek. Dat liep dusdanig uit de hand dat de controleurs werden bedreigd met de dood, werden mishandeld en tegen hun wil werden vastgehouden in het café. De telefoon van de controleurs werd ook afgepakt door cafégangers, die foto's hebben verwijderd.

09.00 - Vrijwel elke gemeente kent nu besmettingen
Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

In de afgelopen zeven dagen is het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. De Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland zijn de enige drie gemeenten waar nog geen enkele inwoner positief is getest. Ook in het Groningse Delfzijl en het Limburgse Vaals kwamen er tussen zaterdag en zaterdag geen nieuwe besmettingen bij. In de week ervoor, tussen 12 en 19 september, werd het virus vastgesteld in 343 gemeenten.

Amsterdam telt de meeste besmettingen. De teller stond zaterdag op 11.553. Dat is vier keer zo veel als twee maanden geleden. Rotterdam telt 8771 bevestigde besmettingen en Den Haag 6358. Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Almere, Eindhoven, Breda en Maastricht hebben ook meer dan duizend geregistreerde besmettingen.

03.30 - Strenge regels gaan om 18.00 uur in
Kroegen moeten eerder sluiten en de groepsgrootte van veel bijeenkomsten wordt beperkt tot vijftig in nog eens acht veiligheidsregio's. De strengere regionale coronamaatregelen werden vorige week al van kracht in zes grootstedelijke gebieden, vanaf zondagavond zes uur komen daar nog acht veiligheidsregio's bij. Tot die regio's behoren onder meer Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

01.25 - Restaurant in Den haag ontruimd
Restaurant Samen in Den Haag is zaterdagavond ontruimd omdat er te veel gasten binnen zouden zitten. Het all-you-can-eat-restaurant langs de A13 voldeed hiermee niet aan de coronaregels, meldt Omroep West. "We hadden zo'n tweehonderd gasten binnen zitten toen de handhavers van de gemeente en de politie binnenkwamen", zegt een medewerker van het restaurant. Volgens hem voldeed het restaurant aan de afspraken die met de gemeente waren gemaakt.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...