Baby olifantje op komst in Dierenrijk: dierentuin maakt zich op voor stroom bezoekers

2 oktober 2020 om 08:00 • Aangepast 2 oktober 2020 om 10:37
nl
Vier rijen dik. Zoveel aandacht trok het laatste olifantje dat ruim twee jaar geleden geboren werd in Dierenrijk in Mierlo. Nu is moeder Htoo Yin Aye weer in blijde verwachting. Om iedereen een kans te geven om het olifantje te zien, is de dierentuin druk om het verblijf coronaproof te maken.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Wanneer Htoo Yin Aye gaat bevallen is nog niet duidelijk. "Zo'n klein olifantje is in de natuur een prooi voor bijvoorbeeld tijgers", zegt hoofd dierverzorging Stephan Rijnen. "Dus de moeder houdt zo lang mogelijk verborgen dat ze gaat bevallen."

Kan tot december duren
De bevalling is dus niet te plannen. Het olifantje kan er opeens zijn. Maar het kan ook nog tot december duren. Een olifantenmoeder is gemiddeld 22 maanden zwanger. Pas na een jaar is de dikke buik ook daadwerkelijk te zien.

Op deze echo is het babyolifantje te zien.
Op deze echo is het babyolifantje te zien.

Uren puffen is er ook niet bij. De geboorte van een olifantje gaat razendsnel, vaak een half uur tot een uur. "En het jong moet ook meteen mee kunnen lopen."

Moeder Htoo Yin Aye is inmiddels tonnetje rond.
Moeder Htoo Yin Aye is inmiddels tonnetje rond.

Videoscherm en tijdslot
Het babyolifantje zal in het begin nog veel slaap nodig hebben. En dus lopen bezoekers de kans dat ze niet op kraambezoek kunnen komen. "Dan gaan de oogjes dicht en het slurfje hangen", zegt Stephan Rijnen. "En dan moet ie echt slapen. Maar bezoekers kunnen dan op een videoscherm buiten kijken. Live zal misschien niet altijd lukken. Hij heeft toch zijn rust nodig."

Dat videoscherm hangt er ook voor als het te druk wordt. Het binnenverblijf is inmiddels coronaproof gemaakt met stickers op de vloer. Mensen van de dierentuin zijn erbij om te voorkomen dat het aantal kijkers zich ophoopt. "Je wordt naar binnen geleid en mag dan een bepaalde tijd kijken, voordat je er weer uit moet."

Stickers op de vloer van het olifantenverblijf.
Stickers op de vloer van het olifantenverblijf.

Spannende tijden
Met de olifantenmama zelf doet de dierentuin niet zoveel. "We laten gewoon de natuur haar gang gaan", zegt Rijnen. "We hebben een camerasysteem waarmee we monitoren. Maar we gaan er niet bij slapen of zo. Voor de olifanten is dat het meest rustig."

Vader Sibu wordt 's nachts wel apart gezet, omdat hij heel groot is en eigenlijk solitair leeft. En dan is het afwachten hoe het verder gaat. "Maar dit is een ervaren moeder. Ze heeft al zes kinderen gehad." Twee dochters lopen in de dierentuin rond.

Vader Sibu en moeder Htoo Yin Aye.
Vader Sibu en moeder Htoo Yin Aye.

Uitdagingen genoeg
Als de nieuwe baby een mannetje is, moet het na vijf jaar de dierentuin verlaten. Het wordt dan vaak verstoten door de vader. En ook kan het nieuwe baby'tje wel eens met jaloerse zussen te maken krijgen. Uitdagingen genoeg dus. "Maar we gaan ervan uit dat alles goed gaat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.