Video

Theater helemaal omgebouwd en toch maximaal dertig bezoekers: 'Dan kan je net zo goed sluiten'

4 oktober 2020 om 14:08 • Aangepast 12 oktober 2020 om 16:01
nl
Geen uitzondering voor de theaters in Brabant-Noord, waar het Udense theater Markant van directeur Jan Wouda onder valt. Ze mogen dertig bezoekers ontvangen. "Maar dan kun je net zo goed sluiten", zegt Wouda in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

In theater Markant kunnen 700 gasten een voorstelling bezoeken, maar die aantallen zijn al maanden niet meer mogelijk. Het theater is omgebouwd en nu zouden er 150 tot 170 mensen op een veilige manier binnen kunnen. Maar dat mag ook niet.

"De inconsistentie van het beleid vind ik heel lastig."

Voorzitter Jack Mikkers van de Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft besloten dat er geen ontheffingen komen voor de theaters, waar dat in alle andere gebieden wél gebeurt. Extra zuur voor Wouda, omdat hij juist de zitjes in de theaterzaal heeft veranderd.

Twee mensen kunnen naast elkaar zitten met schermen van plexiglas tussen en achter de stoelen. Naast de twee zitplaatsen is overal een tafeltje geplaatst. Ook is er een nieuwe klimaatinstallatie, die lucht van onderen in de zaal blaast en die boven weer afzuigt.

Wouda benadrukt dat hij snapt dat het lastige beslissingen zijn. "Ik zie ook dat het drukker wordt in de ziekenhuizen en heb alle waardering voor de bestuurders, maar de inconsistentie van het beleid vind ik heel lastig."

"In ons theater ben je permanent op anderhalve meter afstand van elkaar."

"Veiligheid staat voorop, maar kijk naar hoe die protocollen zijn. Kijk hoe een klimaatinstallatie in een ruimte werkt en kijk hoe de customer journey is. Hoe de gast door je gebouw gaat. In ons theater ben je permanent op anderhalve meter afstand van elkaar. Net als in een museum loop je je route. Een bruiloftsfeest is wat anders dan een theatervoorstelling. Daar lopen mensen door elkaar heen. Daar gaan mensen toch een glaasje drinken en misschien twee. Dat is in een theater allemaal te organiseren", aldus Wouda.

Maandag praten de voorzitters van alle veiligheidsregio's weer met elkaar en dan staat onder meer eenduidigheid van de regels op het programma. Wouda hoopt dat hij straks meer dan dertig bezoekers in zijn theater kan verwelkomen. Alleen dan kan hij echt weer open. "Een theater voor 30 mensen is feitelijk een gesloten theater."

Theaterdirecteur Jan Wouda vertelt over alle genomen maatregelen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.