Video

Grote brand in varkensstal in Sterksel: 450 varkens hebben het niet overleefd

6 oktober 2020 om 17:39 • Aangepast 6 oktober 2020 om 20:43
nl
Bij een grote brand in een varkensstal aan de Vlaamseweg in Sterksel zijn dinsdag 450 varkens omgekomen. De dieren zijn waarschijnlijk door de rook om het leven gekomen. De brandweer wist zeshonderd varkens te redden. Rond kwart over zeven liet de brandweer weten de brand onder controle te hebben.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De eerste eenheden keerden op dat moment terug naar de kazerne. Er is in de stal plaats voor twaalfhonderd dieren. In het voorste deel van de stal zaten zeshonderd varkens.

Allemaal overleden
In het achterste gedeelte, waar de brand woedde, zaten 450 varkens. De brandweer liet al vrij snel weten dat het aannemelijk was dat de dieren in het achterste gedeelte allemaal waren overleden. "Gezien de rook in de stal gaan we ervan uit dat die varkens het allemaal niet hebben overleefd", zei een woordvoerder van de brandweer.

Er kwam veel rook vrij bij de brand in de varkensstal:

De melding van de brand kwam rond kwart over vijf. De eigenaar van de stal belde zelf de brandweer. Er was rook te zien in de nok van de stal en de ventilatie was uitgevallen.

Vuur niet laten overslaan
De brandweer heeft eerst geprobeerd om het vuur niet te laten overslaan op andere gebouwen. Dat is gelukt. Ook het voorste deel van de stal is gespaard gebleven.

Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision

Al snel werd de brand in de varkensstal opgeschaald naar zeer groot. Er kwamen vier blusvoertuigen bij de stal. Ook werden er zes wagens opgeroepen voor extra watertoevoer.

Blikseminslag
Wat de brand heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. Volgens een buurman is een blikseminslag de oorzaak, maar daarover kan de brandweer nog niets zeggen. "Ik heb gehoord dat er in de buurt een blikseminslag is geweest", zei een woordvoerder, "maar het is niet te zeggen of dat de oorzaak is. We zijn nu eerst bezig met blussen."

Foto: Rico Vogels/SQ Vision
Foto: Rico Vogels/SQ Vision
(foto: Rico Vogels/SQ Vision)
(foto: Rico Vogels/SQ Vision)
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.