Video

Windmolens en zonnepanelen in de polder: gemeenteraad van Den Bosch gaat akkoord

7 oktober 2020 om 10:27 • Aangepast 7 oktober 2020 om 14:45
nl
De gemeenteraad van Den Bosch heeft dinsdagavond ja gezegd tegen het plaatsen van windmolens en zonnepanelen in de Rosmalense en Nulandse polder tussen Den Bosch en Oss. In totaal zou er plaats zijn voor 45 windmolens van 250 meter hoog of een groot aantal zonnepanelen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De bewoners rondom de Rosmalense, Nulandse en Geffense polder protesteerden eerder hevig bij de gemeenteraden in Den Bosch en Oss tegen de komst van de windmolens. Toch heeft de gemeenteraad van Den Bosch dinsdagavond definitief voor de duurzame energie in de polder gestemd. Ze moeten van het rijk namelijk voor 2050 energieneutraal worden en daar is wel wat duurzame energie voor nodig. De raad van Oss moet nog over de plannen stemmen.

Referendum
Hoe het er straks in de polder precies uit gaat zien is nog onzeker. Duidelijk is dat de molens een kilometer van de bebouwde kom moeten staan. Een motie om daar 2,5 kilometer van te maken haalde het niet.

Wel werd toegezegd dat er eventueel minder panelen in de polder hoeven te komen, als er elders in de gemeente meer zonne-energie opgewekt kan worden. Het voorstel van de PVV om de bevolking in een raadgevend referendum te vragen wat ze van de plannen vindt, haalde het niet.

De ijskast in
Wethouder Mike van der Geld wilde wel, op verzoek van de gemeenteraad, uitzoeken wat de komst van het wind- en zonnepark betekent voor een eventuele nieuwbouwwijk in de Rosmalense polder. Die plannen zouden wel eens definiet van de baan kunnen zijn, als er enorme windmolens dichtbij staan.

Boze inwoners van de Rosmalense polder, die de windmolens liever niet in hun achtertuin zien, hebben al laten weten naar de rechter te gaan als de gemeenteraad het plan zou goedkeuren.

Mirella Schutgens woont in de buurt waar de windmolens moeten komen staan. Haar persoonlijke verhaal zie je in de video:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.