Coronanieuws: 4989 nieuwe coronabesmettingen, virus eist vijf levens in Brabant - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 4989 nieuwe coronabesmettingen, virus eist vijf levens in Brabant

7 oktober 2020 om 07:52 • Aangepast 8 oktober 2020 om 06:05
Archieffoto: Pexels
Archieffoto: Pexels
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van De Redactie
Geschreven door
De Redactie

De belangrijkste punten op een rij:

  • 4989 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur, waarvan 657 in Brabant.
  • Er zijn iedere week 150 incidenten rondom mondkapjes in het openbaar vervoer.
  • De coronasneltesten zijn sneller, maar zitten er wel vaker naast dan de PCR-testen.
  • Eerste twee corona-sneltesten goedgekeurd, maar er zitten wel risico's aan vast.

22.50
Dit liveblog is afgesloten.

21.55 - RIVM gaat kijken naar verantwoorde evenementen
Het kabinet laat het gezondheidsinstituut RIVM kijken naar een plan vanuit de cultuur- en evenementenbranche om in coronatijd toch weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren. Maar of dat kan blijft wel volledig afhankelijk van het aantal besmettingen. Dat hebben bewindslieden benadrukt in een gesprek met vertegenwoordigers van de sector.

"Voorop staat dat de huidige maatregelen nodig zijn om het coronavirus tegen te gaan", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) tegen het ANP. "De huidige cijfers laten zien dat dit echt noodzakelijk blijft."

Grote evenementen zijn sinds medio maart niet meer toegestaan wegens het risico op verspreiding van het coronavirus. Het kabinet vindt het belangrijk om de branche weer perspectief te bieden, maar kon in het overleg weinig harde toezeggingen doen.

Het plan dat de sector op tafel heeft gelegd wordt wel 'gedegen' genoemd. Na het advies van het RIVM wordt gekeken naar eventuele vervolgstappen, "waarbij we afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de besmettingscijfers".

21.45 - Italië laat Nederlandse reizigers testen
Italië stelt coronatesten verplicht voor reizigers die uit Nederland komen. Dat maakte minister van Volksgezondheid Roberto Speranza bekend. Ook reizigers uit België en het Verenigd Koninkrijk moeten zich laten testen.

De Italiaanse regering scherpt het coronabeleid aan omdat het virus weer sneller om zich heen grijpt. In Italië is woensdag bij nog eens 3678 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Dat is de hoogste dagelijkse stijging sinds 16 april.

19.50 - Ook in Limburg geen grote carnavalsfeesten
Ook in Limburg zijn er in 2021 geen grote carnavalsfeesten en -optochten. Dat hebben de twee Limburgse veiligheidsregio's woensdag besloten.
"De vergunning plichtige carnavalsevenementen gaan niet op de traditionele wijze door", melden ze. "Dit besluit geldt daarmee ook voor de 11devande11de en andere grote aan carnaval gerelateerde bijeenkomsten. De verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening ligt lokaal bij de gemeenten en de lokale burgemeesters, maar voor de eenduidigheid en het voorkomen van regionale en lokale verschillen trekken we samen één lijn in onze provincie', staat in de brief.

18.30 - De Jonge hoopt op afvlakking
"Het is echt te hopen dat we de komende dagen een afvlakking gaan zien, zo rond het weekend zou je dat moeten zien", zegt minister Hugo de Jonge over de meest recente coronacijfers. Hij benadrukt dat hij vorige week in de persconferentie zei dat het aantal besmettingen deze week waarschijnlijk de vijfduizend zou bereiken. Op eventuele nieuwe maatregelen wilde hij niet vooruit lopen. "We kijken van dag tot dag hoe de cijfers zich ontwikkelen."

17.40 - Gratis mondkapje voor winkelend publiek in vesting Heusden
Mensen die in de vesting Heusden gaan winkelen maar geen mondkapje bij zich hebben, kunnen vanaf heden een gratis mondkapje bij de ingang van de winkel krijgen. De actie is een initiatief van Theo en Petri Nieuwenhuis van foodspecialiteitenwinkel Hof van Heusden. De gemeente Heusden draagt bij in de kosten.

16.30 - Restaurant Usine dicht vanwege corona
Restaurant Usine in de Lichttoren in Eindhoven is tijdelijk gesloten, zo is te lezen op de website. De sluiting duurt in elk geval tot 20 oktober en heeft te maken met de corona-restricties.

16.20 - Fysiopraktijk dicht vanwege besmetting
Alle medewerkers van fysiotherapiepraktijk Van Eijk in Eindhoven zijn deze week uit voorzorg in quarantaine gegaan, nadat er een coronabesmetting was geconstateerd binnen het team. De praktijk op de Piuslaan gaat komende maandag weer open. De patiënten zijn telefonisch op de hoogte gebracht.

16.15 - Wereldbeker veldrijden in Hoogerheide afgelast
De kalender van de wereldbeker veldrijden voor komend seizoen wordt steeds kleiner. Woensdag meldde de internationale wielrenunie UCI dat ook de cross in Hoogerheide niet doorgaat vanwege de coronamaatregelen. Van de oorspronkelijk geplande veertien wereldbekerwedstrijden zijn er op dit moment nog maar zes over. In Hoogerheide zouden de veldrijders in het weekend van 23 en 24 januari in actie komen.

16.05 - Reguliere zorg afgeschaald in Zuidwest-Nederland
Ook de ziekenhuizen in Zuid-Holland en Zeeland schalen de reguliere zorg af om de zorg tijdens de tweede coronagolf zoveel mogelijk toegankelijk te houden. In elk ziekenhuis wordt gekeken hoe deze afschaling zo zorgvuldig mogelijk geregeld kan worden. Dat meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg Zuidwest-Nederland. “De niet-urgente afspraken, operaties en ingrepen worden deels uitgesteld. Elke patiënt wordt daarover door zijn eigen ziekenhuis tijdig ingelicht. De spoedzorg gaat net als bij de eerste coronagolf gewoon door,” aldus Kuipers.

14.55 - Minder mensen op de weg en in het OV
Sinds de persconferentie van vorige week maandag mijden meer Nederlanders de snelweg en het openbaar vervoer. Dat bleek uit de cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink en de Nationale Dabank Wegverkeersgegevens (NDW).

Een onderzoeker van de NDW laat weten dat de daling er is, maar nog niet zo erg als in maart. ''Wel zien we opnieuw de grootste afnames in de spitsen, mogelijk dus vanwege de dringende oproep zoveel mogelijk thuis te werken.''

14.30 - 4989 nieuwe coronabesmettingen erbij
Er kwamen de afgelopen 24 uur 4989 nieuwe coronabesmettingen bij in Nederland, waarvan 657 in Brabant. In Tilburg testten de meeste mensen positief, gevolgd door gemeente Meierijstad en Eindhoven. In Brabant werden negen mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis en vijf mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

13.45 - Wekelijks 150 mondkapjesincidenten in het OV
Iedere week worden er 150 incidenten rond mondkapjes geregistreerd in het openbaar vervoer. De agressie is meestal gericht tegen het personeel, maar kan ook plaatsvinden tussen reizigers onderling.

Voorzitter van Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) Pedro Peters zegt dat het gaat om incidenten als scheldpartijen en spugen, maar ook om ernstig geweld zoals dinsdag in Amsterdam. Een buschauffeur werd daar ernstig mishandeld door een passagier die geen mondkapje wilde dragen.

12.15 - Lege gebouwen gebruiken voor colleges
De Tweede Kamer wil dat lege gebouwen gebruikt gaan worden om les te geven aan studenten. Door corona volgen veel studenten van het mbo, hbo en de universiteit lessen vanuit huis. Zowel leraren als studenten geven aan graag meer fysiek onderwijs te willen. Meerdere partijen uit de Kamer wil dat minister van Onderwijs Ingrid Engelshoven gaat kijken of lege kerken of bioscoopzalen gebruikt kunnen worden als collegezaal.

11.20 - Risico bij sneltest
Onderzoeker Marc Bonten van het UMC Utrecht laat weten dat er ook risico's vastzitten aan het gebruik van de nieuwe sneltesten. De testen geven namelijk niet zo veel zekerheid als de PCR-testen die we op dit moment gebruiken. Op de grootste testlocatie in Utrecht testten de onderzoekers 1257 mensen met zowel de gevoeligere PCR-test als de sneltest. De PCR-test gaf bij 123 een positief resultaat, de sneltest slechts bij 90 personen.

De uitslag is er dus sneller, maar er is een grotere kans dat de uitslag niet klopt.

10.45 - Geen najaarskermis Breda
De najaarskermis die normaal gesproken midden in Breda zou staan, gaat niet door. B en W hebben besloten geen vergunning te verstrekken vanwege de coronamaatregelen en het stijgend aantal coronabesmettingen.

9.30 - Vuurwerkshows in Tilburg geschrapt
In Tilburg is besloten om twee grote vuurwerkshows niet door te laten gaan komende jaarwisseling. In een brief namens het College van B en W laat burgemeester Theo Weterings weten dat niet mogelijk is de shows op een veilige en verantwoorde manier te organiseren in coronatijd. Verder stelt hij dat het schrappen van de shows ook een goede stap is in de richting van een vuurwerkvrij Tilburg.

Vuurwerk in Tilburg. (Foto: Jack Brekelmans/Persburo BMS)
Vuurwerk in Tilburg. (Foto: Jack Brekelmans/Persburo BMS)

9.00 - Bedrijven moeten steungeld terugbetalen
Veel bedrijven die aan het begin van de coronacrisis gebruik hebben gemaakt van de loonsteunregeling moeten dat geld waarschijnlijk gaan terugbetalen. Er hebben in die eerste coronaperiode ongeveer 140.000 bedrijven gebruik gemaakt van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Janet Helder van uitkeringsinstantie UWV vertelde aan het Financieel Dagblad dat bij sommige bedrijven het omzetverlies kleiner uitvalt dan ze bij de aanvraag van de steun verwachtten.

7.50 - Gratis mondkapjes voor minima in Den Bosch
Ook in Den Bosch komen er gratis mondkapjes voor mensen met een lager inkomen. De gemeente gaat samen met voedselbanken kijken hoe ze de mondkapjes het beste kunnen verstrekken. In Eindhoven werd eerder ook al besloten gratis mondkapjes uit te delen aan mensen die financieel krap bij kas zitten.

7.20 - Sneltesten goedgekeurd
De eerste twee corona-sneltesten zijn goedgekeurd. Dat maakte minister Hugo de Jonge woensdagochtend bekend tijdens een werkbezoek aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Een van de twee testen die zijn goedgekeurd, werd hier de afgelopen tijd getest. De andere test werd goedgekeurd na onderzoek in het UMC in Utrecht. Door de sneltesten weten mensen al na een kwartier weten of ze besmet zijn met het coronavirus.

6.00 - Minder mensen in de winkels
Door het oplopend aantal coronabesmettingen, mijden steeds meer Nederlanders de winkelstraat. Economen van ABN AMRO kunnen aan het aantal pinpasbetalingen zien dat sinds halverwege september steeds minder mensen iets kopen in winkels.

Dat betekent niet meteen dat mensen ook minder uitgeven. Zo gaan mensen minder vaak naar de supermarkt, maar doen ze meer boodschappen in een keer.

4.30 - Kamer in gesprek over coronaspoedwet
De Tweede Kamer gaat woensdag opnieuw in gesprek over de zogenoemde coronaspoedwet. Als die wet zou worden ingevoerd krijgt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de mogelijkheid om zelf gemakkelijker maatregelen in te voeren. Veel Tweede Kamerleden hadden hier kritiek op, omdat ze vonden dat minister te veel macht kreeg.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid I(foto: ANP 2020/Remko de Waal).
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid I(foto: ANP 2020/Remko de Waal).

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...