Drugs en pistolen gevonden in kratten met potgrond

8 oktober 2020 om 13:11 • Aangepast 16 oktober 2020 om 14:28
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Drugschemicaliën gevonden op 27 juni (foto: politie).
1/2 Lading drugs en wapens afkomstig uit Uden.
Een lading drugs en wapens die in maart werd onderschept onderweg naar Engeland, was afkomstig uit Uden. Dat is duidelijk geworden op een tussentijdse rechtszaak over de smokkel in Den Bosch.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Eind maart reed een vrachtwagen met potgrond vanuit een opslagbedrijf in Uden naar Hoek van Holland om daar de boot op te gaan. De truck maakte een stop in de havenplaats. Daar controleerde de douane de exportlading.

Tussen de kratten met potgrond vonden de ambtenaren ook een krat met 21 pistolen en een revolver. En er zat ook vijf kilo heroïne in verstopt.

Een paar van de 21 pistolen die werden gevonden (foto: politie)
Een paar van de 21 pistolen die werden gevonden (foto: politie)

Het begon met een drugsdumping
De politie was al een tijdje bezig met het netwerk dat hier vermoedelijk achter zat. Het onderzoek was waarschijnlijk een paar maanden eerder begonnen met iets ‘kleins’, zoals zo vaak. In dit geval een drugsdumping op de rondweg van Uden. Het spoor leidde naar verluidt naar een opslagbedrijf in het dorp.

De politie had op 27 maart genoeg bewijs en deed een inval. In het pand en in een vrachtwagen vond ze bijna 20.000 liter aan chemicaliën voor de productie van synthetische drugs en nog eens 8000 kilo aan caustic soda, ook een grondstof voor drugs. En ook nog eens duizenden amfetaminepillen.

5000 xtc-pillen per uur
Het onderzoek leidde vervolgens naar een tabletteermachine in Waalwijk. Het apparaat kon 5000 xtc-pillen per uur maken. Er lagen ook stempels, kleurmiddel en vulmiddel: goed voor honderdduizenden pillen.

Drie maanden later volgden nog meer invallen in Uden maar ook in Schaijk, Tilburg en Gelderland. Zeven mensen werden gearresteerd. Onder hen een Udense transportondernemer (58). De hoofdverdachten zijn mannen uit Tilburg.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door vier eenheden: de twee Brabantse politiekorpsen, het korps van Oost-Nederland en de landelijke eenheid. Het proces over dit drugs- en wapennetwerk begint op zijn vroegst in het voorjaar.

De ontdekte heroine (foto: politie)
De ontdekte heroine (foto: politie)

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...