Video

Witte neushoorn geboren in safaripark Beekse Bergen: kalf van 40 kilo

9 oktober 2020 om 12:03 • Aangepast 9 oktober 2020 om 13:54
nl
In safaripark Beekse Bergen is woensdag een witte neushoorn geboren. Dat heeft het dierenpark vrijdagochtend bekendgemaakt. Het is het eerste neushoornjong in ruim drie jaar in de dierentuin in Hilvarenbeek. "Dit is heel bijzonder!"
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Dit is het eerste jong van moeder Sofie. Dan is het altijd spannend hoe het loopt, daarom hebben we het even aangekeken", legt een woordvoerster van het safaripark uit. "Maar het ziet ernaar uit dat alles goed gaat. "We hebben kalf al zien drinken, dat is het belangrijkste", vult verzorger Christian Meurrens aan. "Sofie doet het super, snapt het moederschap helemaal.”

De eerste beelden van het neushoornjong:

De nieuwste aanwinst heeft de naam Ravy gekregen. "Het is een gezond mannetje van ongeveer veertig kilo. Ravy zal vanaf maandag zichtbaar zijn voor publiek."

Een babyneushoorn kan al na tien minuten staan, maar nog niet heel stabiel. Het jong loopt dan ook steeds achter de moeder aan die het kalf beschermt tegen aanvallen van andere dieren. In de Beekse Bergen is de moeder voor de bevalling natuurlijk apart gezet. Het jong blijft bij de moeder tot het volgroeid is en er nieuw kalf geboren wordt. Het kalf wordt gedurende een heel jaar gezoogd.

De trotse moeder en haar eerstgeborene (foto: Beekse Bergen/Mariska van Dijk).
De trotse moeder en haar eerstgeborene (foto: Beekse Bergen/Mariska van Dijk).

“Het is alweer een aantal jaar geleden dat we een neushoornjong kregen. We zijn dan ook hartstikke blij met deze geboorte", zegt verzorger Christian Meurrens.

De witte neushoorn, ook wel de breedlipneushoorn genoemd, valt onder het Europees fokprogramma, waarvan safaripark Beekse Bergen coördinator is. Doel van het fokprogramma is zorgen voor gezonde populaties van in het wild bedreigde diersoorten in dierenparken. "Het is heel fijn dat we met de komst van Ravy hier een steentje aan kunnen bijdragen.”

Jonge neushoorns blijven dicht bij hun moeder (foto: Beekse Bergen/Mariska van Dijk).
Jonge neushoorns blijven dicht bij hun moeder (foto: Beekse Bergen/Mariska van Dijk).

De komst van Ravy wil Beekse Bergen aangrijpen om extra aandacht te vragen voor de situatie van neushoorns in het wild. Daarom wordt er de komende weken extra geld opgehaald in het safaripark voor Stichting Wildlife, dat bijdraagt aan de projecten van International Rhino Foundation en Save the Rhino.

De witte neushoorn komt voor in onder meer Zuid-Afrika, Mozambique, Zambia en Kenia, waar de soort als 'kwetsbaar' staat aangemerkt. “Hun natuurlijke leefgebied verdwijnt door onder meer overbevolking, maar ook stropers vormen een bedreiging", vertelt Meurrens. "Er wordt gejaagd op hun hoorns. Daar zit echter geen bot in: het bestaat uit hetzelfde materiaal als menselijk haar en menselijke nagels.”

Safaripark Beekse Bergen is verguld met de geboorte van neushoornbaby Ravy (foto: Beekse Bergen/Mariska van Dijk).
Safaripark Beekse Bergen is verguld met de geboorte van neushoornbaby Ravy (foto: Beekse Bergen/Mariska van Dijk).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.