Steeds meer ziekenhuizen stellen operaties en behandelingen uit vanwege tweede coronagolf

9 oktober 2020 om 12:34 • Aangepast 16 oktober 2020 om 10:14
nl
Steeds meer Brabantse ziekenhuizen moeten de reguliere zorg afschalen vanwege de toenemende coronadrukte. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Onder andere het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en Eindhoven, Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg moeten operaties en afspraken afzeggen. Andere ziekenhuizen komen later op vrijdag met een reactie.

Tweede corona-afdeling
Het Máxima Medisch Centrum begint aanstaande maandag met afschalen. Hoeveel operaties er precies worden geannuleerd kan een woordvoerder niet zeggen, maar het gaat in alle gevallen om operaties die uitgesteld kunnen worden. "Het gaat natuurlijk nooit om levensreddende operaties."

Bij het ETZ wordt vanaf maandag mogelijk een tweede corona-afdeling geopend. "Dan moeten we ook de reguliere zorg afschalen. We kijken nu hoe we dat precies gaan doen", aldus een woordvoerder.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis liet afgelopen woensdag al aan het BD weten dat de eerste afspraken werden geannuleerd. Daarnaast werden vier operatiekamers en twee verpleegafdelingen gesloten.

Het Bredase Amphia ziekenhuis hoeft nog niet veel af te schalen. "Tot op heden heeft Amphia het niveau van afschalen kunnen beperken tot een klein aantal OK’s. Het afzeggen van OK’s wordt op maatwerkniveau beoordeeld." De personeelscapaciteit is 'wel wat krapper' momenteel, aldus een woordvoerder. "Ik kan geen aantallen noemen maar medewerkers moeten bijvoorbeeld met klachten op de uitslag wachten."

In Bernhoven te Uden wordt er ook nog niet afgeschaald in de reguliere zorg. "We bereiden ons wel voor mocht dat nodig zijn maar dat is nu nog niet het geval. We zien dat het ziekteverzuim in Bernhoven weer iets toe neemt maar dit heeft nog geen directe impact op de capaciteit", aldus een woordvoerder.

Aantallen lopen op
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt al weken toe. Vrijdag liggen er 1139 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn 69 patiënten meer dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen. 239 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 11 in het afgelopen etmaal.

Momenteel is 30 procent van alle patiënten die op de ic's liggen coronapatiënt. "Het aantal covidpatienten in de ziekenhuizen blijft snel stijgen. De prognose is dat er op 13 oktober 1250 patiënten opgenomen zijn," meldt LCPS.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!