Proces Rosmalense flatmoord moet na dertien jaar over, advocaat Van der Kruijs haalt gelijk

14 oktober 2020 om 07:04 • Aangepast 18 oktober 2020 om 20:54
nl
Het strafproces tegen Rob B. die in 2007 door het gerechtshof in Den Bosch tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor doodslag op zijn vriendin in Rosmalen, moet na dertien jaar worden overgedaan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld in de zogeheten Rosmalense flatmoord. Dat gebeurt dan door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De gepensioneerde Bossche advocaat Pieter van der Kruijs gaat bekijken of hij de toga nog een keer mag aantrekken om de belangen zijn cliënt te behartigen. Dat zei Van der Kruijs dinsdag in het radioprogramma Afslag Zuid. Van der Kruijs heeft altijd betoogd dat zijn cliënt zijn vriendin niet gedood kon hebben. "De Hoge Raad vindt het scenario dat de vrouw het zelf heeft gedaan nu aanmerkelijk waarschijnlijker."

Keel doorgesneden
Het slachtoffer, Regie van den Hoogen, werd in april 2000 dood gevonden in haar flat in de wijk Hintham in Rosmalen. Haar keel bleek te zijn doorgesneden. Haar vriend werd na verloop van tijd als verdachte aangehouden. Hij heeft altijd ontkend en gezegd dat de 37-jarige vrouw zelfmoord heeft gepleegd.

Van der Kruijs heeft zich tot op de dag van vandaag in de zaak vastgebeten: "Tijdens het proces heb ik al gezegd dat mijn cliënt het niet gedaan kon hebben. Bij het doorsnijden van een halsslagader spuit het bloed in het rond. Dan moet hij onder het bloed hebben gezeten en dat was niet zo. Deskundigen hadden een andere lezing. Daar is nu de vloer mee aangeveegd."

Diverse deskundigen
Het hof verwierp op basis van twee rapportages en de verklaring van een deskundige het scenario van zelfdoding en achtte voldoende bewijs aanwezig voor doodslag. Van der Kruijs was overtuigd van de onschuld van zijn cliënt en liet diverse deskundigen het dossier bestuderen.

De resultaten van onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ondersteunen de conclusie dat zelfmoord waarschijnlijker is dan moord of doodslag. Dit overtuigde ook de advocaat-generaal, die in oktober 2018 op grond van de nieuwe onderzoeksresultaten bij de Hoge Raad betoogde dat de veroordeling moet worden herzien. Daarna kwam ook nog een hoogleraar forensische geneeskunde tot de conclusie dat zelfmoord de meest waarschijnlijke optie is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.