15 extra standplaatsen voor woonwagens om wachtlijst terug te dringen in Roosendaal

14 oktober 2020 om 21:00 • Aangepast 15 oktober 2020 om 21:00
nl
Roosendaal krijgt vijftien extra standplaatsen voor woonwagens. Dat hebben Burgemeester en Wethouders woensdag bekendgemaakt. Nu zijn er 87 standplaatsen in de stad. Met de nieuwe plekken wil het college de wachtlijst voor woonwagenbewoners verder terugdringen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Eerder dit jaar waren B en W het er al over eens dat er meer ruimte moest komen voor de woonwagenbewoners, maar waar en hoeveel moest toen nog onderzocht worden. Woensdagavond zijn de raadsleden op de hoogte gebracht van het plan.

Bij bestaande woonwagenkampen
De extra standplaatsen komen op zes bestaande woonwagenkampen aan de Van Coothlaan (4), Christiaan Huijgensstraat (4), Sportstraat (2), Beetslaan (2), Damastberg (1) en Boterstraat (2).

De aanleg van de standplaatsen gaat volgens de gemeente wel enige tijd duren. Er wordt een bestemmingsplanprocedure in gang gezet en omwonenden van de woonwagenkampen kunnen nog bezwaar maken. Samen met het bouwrijp maken kan het nog anderhalf tot twee jaar duren voordat de eerste woonwagen er kan staan. “Ik begrijp de druk, maar sneller gaat nu eenmaal niet", zegt wethouder Toine Theunis.

'Kat-en-muisspel'
De twee gezinnen van woonwagenfamilie Mentzij staan al vier maanden op een protestkamp vlak bij sportpark Vierhoeven. Ze voeren actie tegen het trage woonwagenbeleid van de gemeente. Hoewel er meer standplaatsen komen, is nog altijd onzeker of ze voor een plaats in aanmerking komen.

In Roosendaal staan er momenteel 55 mensen op de wachtlijst bij Stichting Woonwagenbeheer Zuid-West Nederland. “Die gaat over wachtlijsten en plaatsing. Dan zijn ze bij de gemeente Roosendaal aan het verkeerde adres", zegt wethouder Theunis.

Bewoonster Joke Mentzij laat het er niet bij zitten. “Het lijkt alsof de gemeente een kat-en-muisspel speelt met ons”, vertelt ze. “De wethouder is niet goed op de hoogte van de 'woonwagenkampwet'. Er zijn inderdaad noodwoningen beschikbaar, maar wij zijn woonwagenbewoners, wij zijn ook mensen. Wij willen nu een tijdelijke standplaats met noodvoorzieningen voor water en elektriciteit, meer vragen we niet.”

Kort geding
Vraagtekens heeft Mentzij bij de wachtlijsten van de stichting. “Ieder mens met gezond verstand weet dat wij niet voor onze lol hier staan. Ik sta zelf op de elfde plaats van de wachtlijst, dus met vijftien extra standplaatsen lijkt er wel iets voor ons in het vooruitzicht. Maar in die tussentijd moet er iets van tijdelijke voorzieningen komen, we kunnen de komende twee jaar toch niet hier in de kou staan?”

Mentzij zegt de feiten nog af te wachten voordat ze een kort geding aanspant. “Als het niet goedschiks kan, dan moet het kwaadschiks.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.