Video

Marc en Ellen maakten gratis mondkapjes en daarom moeten zij de Brabanders van het Jaar worden

19 november 2020 om 12:00 • Aangepast 5 januari 2021 om 15:37
nl
Marc Schoutens uit Heeswijk-Dinther en Ellen Willink uit Den Bosch hebben begin dit jaar voor duizenden mensen gratis mondkapjes gemaakt. En honderden beschermende jassen voor mensen die in de zorg werken. Met hun Brabant Mondkapjes Initiatief gaven ze alles gratis weg aan mensen die het goed konden gebruiken. Daarom zijn Marc en Ellen genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Tijdens de eerste coronagolf was er een ernstig tekort aan mondkapjes. Daarom besloten Marc Schoutens en Ellen Willink met hun vrienden Astrid van Rooij en Marcel Vermeulen het Brabant Mondmasker Initiatief op te richten.

Het atelier van kledingontwerpster Ellen lag bezaaid met rollen stof, tape en touwtjes. Met een grote groep vrijwilligers maakten ze tijdens de coronapiek zo'n 2000 mondkapjes per dag. Ellen: "We hadden heel sterk het gevoel dat we iets moesten doen om te helpen. Ik heb wel verstand van patronen en van kleding ontwerpen. Daar hebben Astrid en ik ons op gestort. Marcel had een snijmachine en Marc had contact met de ziekenhuizen. Dus toen zijn we aan de slag gegaan."

Bekijk hier hoe het Brabant Mondmasker Initiatief werkte:

Groot succes
Het Brabant Mondmasker Intitiatief was een groot succes. De mondkapjes van Marc, Ellen, Astrid en Marcel vonden gretig aftrek onder allerlei organisaties en daar zijn ze trots op. “Van de gehandicaptenzorg tot tandartsen, fysiotherapeuten, begrafenisondernemers en ziekenhuizen”, somt Marc op. "Wie weet hebben we wel mensen gered met ons initiatief.”

Eind mei waren er overal genoeg mondkapjes beschikbaar. Toen kwamen er ook geen aanvragen meer binnen bij het Brabant Mondmasker Initiatief. Marc: “Toen hebben we besloten ermee te stoppen. We hebben de laatste duizend mondmaskers meegegeven aan een vrouw uit Rotterdam. Die heeft ze meegenomen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos, dus die zijn ook nog goed terechtgekomen.”

Stem hier op Marc en Ellen.

Stemmen
Bekijk alle genomineerden op op
Brabandervanhetjaar.nl. De stembus is geopend tot en met 11 december.

Op tweede kerstdag zie je in een speciaal programma op Omroep Brabant tv en online wie de Brabander van het Jaar 2020 is geworden. Daarin worden uiteraard ook de zorghelden uitgebreid in het zonnetje gezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.