Video

Mae (11) is doof en wil graag dat we doorzichtige mondkapjes dragen

16 oktober 2020 om 18:30 • Aangepast 19 oktober 2020 om 10:36
nl
Nu we op steeds meer plekken een mondkapje moeten dragen, wordt het voor één groep erg lastig. Dove mensen begrijpen nu bijna niet meer wat je zegt. Als het aan de 11-jarige Mae uit Schijndel ligt, moet dat veranderen. Ze zou graag willen dat we allemaal een doorzichtig mondkapje dragen. Zo kan zij goed iemands mimiek zien en makkelijker liplezen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Mae van de Loo vindt het vaak maar lastig, al die mondkapjes. Het communiceren met horenden is soms al moeilijk. Maar sinds de mondkapjes is het nog lastiger. “Ik zie dan alleen jouw ogen, verder zie ik niks", aldus de 11-jarige. "Mimiek en liplezen is het allerbelangrijkste voor dove mensen. "

In de video vertelt Mae waarom ze zo graag ziet dat veel meer mensen een doorzichtig mondkapje dragen:

Als voorbeeld noemt ze haar ritje met de taxi naar school. “In het begin van het schooljaar deed de taxichauffeur het mondkapje even naar beneden als hij tegen met praatte”, vertelt Mae. “De taxichauffeur die ik nu heb, laat het mondkapje op vanwege de regels. En dan snap ik niet wat er gezegd wordt.”

Het liefste zou ze daarom zien dat we allemaal een doorzichtig mondkapje dragen, zodat zij onze mimiek kan zien en kan liplezen. “Maar je kunt ook even je mondkapje omlaag doen als je tegen me praat.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.