Willem II krijgt met ruime nederlaag in eigen huis weer een flinke dreun te verwerken

17 oktober 2020 om 22:54 • Aangepast 18 oktober 2020 om 22:51
Willem II heeft de smaak van een slechte start in de eredivisie na de interlandbreak niet kunnen wegspoelen met het zoet van een overwinning. FC Twente was zaterdagavond in Tilburg met 3-0 te sterk. Willem II kreeg zowel in de eerste als tweede helft heel snel een tegentreffer te verwerken. Wat viel er verder op in het Koning Willem II Stadion?

Puzzelen
Tijdens de interlandperiode werd de lijst met afwezigen een flink stuk kleiner. Toch was het voor Adrie Koster weer flink puzzelen. Donderdag zat de trainer nog opgewekt bij het perspraatje, hij noemde slechts drie afwezigen. Twee dagen later bleken belangrijke krachten als Jordens Peters en Pol Llonch vanwege 'lichte klachten' afwezig voor het duel met FC Twente. Verder viel in de eerste helft Driess Saddiki geblesseerd uit en bleef Leeroy Owusu bij zijn debuutwedstrijd in de rust in de kleedkamer achter.

Zo moest Koster noodverbanden blijven leggen en dat leidt ertoe dat vastigheden ontbreken bij de Tilburgse ploeg. Het is het grote verschil met vorig voetbalseizoen, toen de oefenmeester eigenlijk altijd met dezelfde elf speelde.

Snelle doelpunten
Willem II was in de eerste helft op veel punten de bovenliggende partij tegen FC Twente. Balbezit, doelpogingen, schoten op doel, corners: alles in het voordeel van de Tilburgse ploeg. Behalve het aantal doelpunten. En dat is waar het om draait, het enige dat uiteindelijk echt telt. De bezoekers hadden daarbij het voordeel dat ze heel snel op voorsprong kwamen. Na 76 tellen schoot Danilo de bal al tegen de touwen. Met frisse moed stapte Willem II na de rust het veld op. Maar een nieuwe snelle goal bracht de thuisclub dieper in de problemen. Jayden Oosterwolde deed er wel langer over dan Danilo, de verdediger scoorde na 157 seconden.

De snelle doelpunten waren vervelend, de nederlaag zuur. Toch wil Miquel Nelom positief blijven.

Zure rentree
Bij afwezigheid van Peters had bijna iedereen in Tilburg Jan-Arie van der Heijden in de basis verwacht. De linkspoot werd onlangs transfervrij aangetrokken, als alternatief voor het centrum van de verdediging. Maar Van der Heijden, die eerder al twee seizoenen in Tilburg actief was, begon op de bank. Toch gooide Koster zijn achterhoede volledig om, met linksback Derrick Köhn in het centrum en Miquel Nelom - die de laatste weken actief was als rechtsback en centrumverdediger - als linksback.

Met nog ruim twintig minuten op de klok maakte Van der Heijden alsnog zijn rentree in het rood-wit-blauw. Ruim negen jaar na zijn laatste wedstrijd voor Willem II. Geen fijne terugkeer, invallen bij een 0-3 achterstand is niet echt een dankbare taak.

Weinig punten
Door de tweede dikke thuisnederlaag op rij, na de 1-4 tegen Feyenoord, staat de teller na vijf wedstrijden op vier punten. Een zeer matige start. Vorig jaar stond Willem II na vijf wedstrijden zesde, met negen punten. Een jaar eerder stonden er zelfs zeven punten achter de naam van Willem II. De laatste keer dat de Tilburgse ploeg minder punten haalde uit de eerste vijf wedstrijden van het seizoen was tijdens de voetbaljaargang 2017/2018. Toen stond de teller op drie punten.