Twee slechtvalken wonen in de kerktoren van Breda en van het klokkenspel trekken ze zich niets aan

19 oktober om 20:45 • Aangepast 20 oktober om 09:33
Hier nestelen de slechtvalken.
Hier nestelen de slechtvalken.
Hoog boven Breda, in de Grote Toren, huizen sinds kort twee slechtvalken. De kerk doet er alles aan om de roofvogels een warm welkom te geven. Maandag kregen ze zelfs hun een eigen nestbak. "Het is geweldig dat ze er zijn", zegt directeur Marieke Wiegel van de Grote Kerk enthousiast.
Profielfoto van Robert te VeeleProfielfoto van Raoul Cartens.
Geschreven door
Robert te Veele & Raoul Cartens.

De slechtvalken zijn de directe buren geworden van stadsbeiaardier Paul Maassen. Maar zijn klokkenspel deert de diertjes niet. "De vogels hebben er geen last van, terwijl het daarboven eigenlijk best hard klinkt", vertelt Wiegel.

Beheer Jeffrey Steinfort van de Grote Kerk in Breda laat de nestbak in de toren zien:

Wachten op privacy instellingen...

Dagelijks vliegen de vogels erop los om hun avondmaal bij elkaar te vangen. "Last van duiven hebben we nu veel minder, want de slechtvalken schrikken de vogels af. Ze dragen bij aan het in stand houden van natuurlijk evenwicht. Slecht voor het kerkgebouw zijn ze in elk geval niet."

Waar de dieren vandaan komen is nog niet bekend. Mogelijk zijn ze familie van de slechtvalken die al enkele jaren verblijven op de Luchtmachttoren langs de snelweg A16. Wiegel: "Dit koppeltje kwam naar de kerktoren nadat de steigers, die er stonden vanwege restauratiewerkzaamheden werden weggehaald."

Twee slechtvalken met een nest jongen in de Luchtmachttoren:

Wachten op privacy instellingen...

Om de vogels wat makkelijker aan te spreken, bedacht de stadsbeiaardier een wedstrijd om namen voor het koppeltje te verzinnen. Bredanaars kunnen tot en met zondag suggesties aandragen. Een jury kiest uit alle inzendingen de leukste en origineelste namen.

"Het belangrijkste is dat de vogels zich op hun gemak voelen."

Inmiddels stromen de eerste suggesties al binnen. Als de kerkdirecteur aan de wedstrijd mocht meedoen, zou ze de vogels Hendrik en Claudia noemen. Verwijzend naar graaf Hendrik III van Nassau en zijn tweede vrouw Claudia van Chalon.

Wiegel hoopt dat de twee slechtvalken voor nageslacht gaan zorgen. "Maar het belangrijkste is dat de vogels zich op hun gemak voelen. Dan zijn wij ook heel blij."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...