LIVEBLOG

Coronanieuws: 1487 nieuwe Brabantse besmettingen, landelijk 8182 nieuwe patiënten

20 oktober om 06:55 • Aangepast 22 oktober om 09:26
Archieffoto.
Archieffoto.
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van redactie
Geschreven door
redactie

De hoofdpunten:

 • In Brabant zijn dinsdag 1487 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is een nieuw dagrecord.
 • Ook landelijk is er met 8182 besmettingen sprake van een nieuw dagrecord.
 • De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld, ook dat is een record.
 • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.55
Dit liveblog is afgesloten.

18.30 - 'Kort geding toont onbegrip horeca, gang naar rechter begrijpelijk'
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toont het kort geding van Haagse horeca-ondernemers over het kunnen openblijven van hun zaken het "onbegrip in de sector". KHN begrijpt verder de teleurstelling onder de ondernemers nadat de rechtbank in Den Haag dinsdag besloot dat de horeca dicht moet blijven. Dat zegt de branchevereniging in een reactie.

De branchevereniging is inhoudelijk verder niet betrokken bij het kort geding. Wel benadrukt KHN dat een gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor besmettingen in de horeca vanuit het kabinet ontbreekt. KHN noemt het "begrijpelijk" dat ondernemers een gang naar de rechter hebben gezocht.

17.11 - Veel minder mensen gaan shoppen
Het aantal bezoekers aan de centra van de grote steden is met de helft gedaald en ook de omzet is gekelderd. Dat meldt de brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail, die de klantenaantallen en omzetcijfers van winkelketens over vorige week vergeleek met die van een jaar eerder.

In Amsterdam en Eindhoven daalde het aantal bezoekers in vergelijking met dezelfde week vorig jaar het hardst, met 61 procent. Door de coronacrisis is het veel leger in de winkelstraten.

16.55 - Rechter: horeca mag nog niet open
De horeca mag voorlopig de deuren nog niet openen. Dat oordeelt de rechter in een door de Haagse bodega De Posthoorn aangespannen kort geding dat dinsdagochtend diende. Meer dan zestig horecaondernemers sloten zich daarbij aan.

Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen, of meer dan dat. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei advocaat Simon van Zijll in de rechtbank namens de horecaondernemers.

16.15 - Boa-bond voorziet problemen met strenger handhaven coronaregels
De politiebonden en de boa-bonden zijn niet betrokken bij het besluit om de coronaregels strenger te handhaven en sneller boetes uit te delen. Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Hij zegt daar verbaasd over te zijn en heeft ook wel wat aanmerkingen.

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's kondigden maandagavond na afloop van het Veiligheidsberaad aan dat er sneller wordt opgetreden als mensen de coronaregels overtreden. Na één waarschuwing volgt direct een boete.

Gerrits voorziet dat dat gedoe zal geven. "Je kan je voorstellen dat dit in deze tijd, waarin veel mensen een kort lontje hebben, problemen oplevert.

14.32 - Aantal patiënten in Brabantse ziekenhuizen blijft stijgen
Het aantal coronapatiënten dat in de Brabantse ziekenhuizen ligt, blijft ook dinsdag stijgen. Er zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen. Inmiddels gaat het om 298 mensen bij wie het coronavirus is geconstateerd, tegenover 269 een dag eerder. Twee mensen zijn overgeplaatst en zeven mensen zijn overleden. Er zijn 22 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in onze provincie.

14.22 - Brabantse besmettingen: nieuw dagrecord
In Brabant zijn dinsdag 1487 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is een nieuw dagrecord. Maandag werden er 1134 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

14.15 - Landelijke cijfers: nieuwe dagrecord
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 8182 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Op maandag meldde het instituut 8011 positieve tests, op zondag 8175 en op zaterdag 8131. Afgelopen etmaal werden ook 46 sterfgevallen geregistreerd.

De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is opnieuw een toename. Vorige week meldde het instituut 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht.

Verder werden 1492 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192. Het RIVM kreeg 185 meldingen van sterfgevallen, tegen 173 in de week ervoor. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen week zijn opgenomen of overleden, want zulke informatie komt soms wat later binnen.

13.45 - Kerken en christelijke organisaties willen helpen tijdens tweede golf
Met een brief aan het kabinet bieden christelijke organisaties landelijk hun hulp aan tijdens de tweede coronagolf. Dat doen zo'n veertig organisaties, waaronder de Protestantse Kerk Nederland en de Rooms Katholieke Kerk, samen met het platform Nietalleen.nl. Daar worden lokale initiatieven vanuit een landelijke punt gecoördineerd. "Niemand moet het idee hebben dat hij het alleen moet doen in deze tijd", vat initiatiefnemer Tiemen Westerduin het uitgangspunt samen.

13.43 - Opnieuw verlaging coronaboete door rechter
De rechter in Arnhem heeft boetes voor mensen die de coronaregels overtreden hebben, opnieuw verlaagd van 390 euro naar 95 euro. De officier van justitie had dat in alle zaken ook gevorderd, omdat deze verlaging is opgenomen in de nieuwe Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Die wet is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog door de Eerste Kamer. Een boete van minder dan 100 euro levert geen strafblad op.

Dertien verdachten hebben een bekeuring gekregen omdat ze onvoldoende afstand hielden of deel uitmaakten van een te grote groep. De kantonrechter verwerpt in twee zaken het verweer dat inzittenden van een auto niet wisten dat ze niet met een groepje in een auto mochten zitten. "Daaraan is in de media zeer veel aandacht besteed. En op grond van ieders eigen verantwoordelijkheid mag van iedereen worden verwacht navraag te doen als iets toch nog onduidelijk is", stelt de rechter.

13.08 - Efteling regelt bezoekersstromen met nieuwe app
De Efteling lanceert een app waarmee het park zijn bezoekersstromen beter kan regelen. Op dit moment moet de app nog los worden gedownload, maar de app zal uiteindelijk opgaan in de bestaande Efteling-app. In de mobiele applicatie kunnen gasten aangeven welke attracties ze het leukst vinden, waarna de app adviseert welke attractie in welk gezelschap op dat moment het best bezocht kan worden.

12.33 - Ook coronagevallen bij Willem II
Twee mensen bij voetbalclub Willem II hebben na een nieuwe controleronde positief getest op het coronavirus. Het gaat om iemand uit de staf en een personeelslid, melden de Tilburgers. Willem II speelt zaterdag uit bij FC Zwolle. De wedstrijd komt door de twee besmettingen niet in het geding.

12.26 - 'Kabinet moet beslissing nemen over scholen'
Het is aan het kabinet of het wel of niet gehoor geeft aan de oproep van het zogeheten Red Team om de scholen te sluiten, zegt Red Team-lid Wim Schellekens. Aan de ene kant moet het kabinet voorkomen dat scholen brandhaarden worden, aldus Schellekens, maar aan de andere kant vindt hij dat kinderen school nodig hebben en dat een sluiting grote maatschappelijke gevolgen heeft.

Het Red Team is een onafhankelijke groep medici en wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis. Antropologe Ginny Mooy van het Red Team zei dinsdagochtend dat de scholen per direct gesloten moeten worden, omdat veel scholieren het coronavirus lijken op te lopen.

11.26 - Bij bioscoopketen Pathé kun je geen eten of drinken meer halen

Wachten op privacy instellingen...

11.04 - Zestig horecaondernemers aangesloten bij kort geding
Meer dan zestig horecaondernemers hebben zich aangesloten bij het kort geding van de Haagse bodega De Posthoorn om weer open te gaan. Dat bleek dinsdag bij aanvang van de zaak in de rechtbank in Den Haag.

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. De maatregelen zijn "willekeurig en disproportioneel", vinden de ondernemers.

10.48 - Stichting Opkikker verrast gezinnen met pakket voor thuisvermaak
Stichting Opkikker, dat zogeheten Opkikkerdagen organiseert voor gezinnen met een langdurig ziek kind, heeft door de coronacrisis alle geplande evenementen moeten annuleren. Toch gaat de stichting iets bijzonders doen voor de getroffen gezinnen die thuis zitten. Bijna 200 vrijwilligers gaan dit weekend voor de stichting op pad om pakketten uit te delen voor ‘thuisvermaak’. Bijna 3000 gezinnen krijgen zo'n pakket.

10.20 - Besmettingen bij TOP Oss
TOP Oss heeft voor het eerst te maken met corona-besmettingen binnen de club. Drie spelers en een kantoormedewerker zijn besmet geraakt met COVID-19, zo meldt de club dinsdagochtend. De spelers zullen niet meedoen aan de derby tegen FC Den Bosch dinsdagavond.

Wachten op privacy instellingen...

08.56 - Meer vervuiling door mondkapjes
Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat. De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van 'zwerfkapjes' door de mondkapjesplicht alleen maar groter wordt.

"Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje", stelt directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon dat dinsdag samen met de Plastic Soup Foundation de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje is gestart.

08.11 - RedTeam: sluit scholen per direct
Scholieren vormen een groeiende groep die het coronavirus oploopt. Bijna een tiende van alle in de tweede week van oktober positief geteste mensen heeft de middelbareschoolleeftijd. Dat blijkt uit een analyse die BNR maakte van RIVM-cijfers. De onafhankelijke expertgroep RedTeam slaat alarm en pleit voor een onmiddellijke sluiting van de scholen.

06.51 - Horeca vechten sluiting aan bij de rechter
De sluiting van de horeca wordt dinsdag aangevochten in de rechtbank in Den Haag. De Haagse bodega De Posthoorn heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat, diverse andere horecaondernemers sloten zich vervolgens daarbij aan.

Inzet van de rechtszaak is dat de sluiting van restaurants, opgelegd door het kabinet in verband met het coronavirus, direct wordt opgeheven. Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak weer terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.

06.50 RIVM komt met weekcijfers
De tweede golf van de corona-uitbraak blijft aanzwellen. In de afgelopen week is het virus waarschijnlijk bij ongeveer 55.000 mensen aangetroffen. Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 43.903 meldingen had gekregen.

Het RIVM ziet het aantal nieuwe gevallen al weken toenemen. De cijfers van de afgelopen weken:

 • 3597
 • 5427
 • 8265
 • 13.471
 • 19.326
 • 27.485
 • 43.903

In de zomer kwamen in twee maanden tijd zo'n 8000 gevallen aan het licht, inmiddels zijn er zo veel positieve tests per etmaal.

06.43 Pensioenen mogelijk verlaagd
De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, vrezen dat ze de pensioenen volgend jaar moeten verlagen. Hun financiële positie die eerder dit jaar een flinke klap kreeg door de coronacrisis, is nog steeds niet voldoende hersteld.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...