Coronapiek op dinsdag en woensdag kwam door fout in het systeem van GGD Hart voor Brabant

22 oktober 2020 om 17:17 • Aangepast 22 oktober 2020 om 22:50
nl
GGD Hart voor Brabant liet op dinsdag en woensdag ineens veel hogere besmettingscijfers van het coronavirus zien dan de dagen daarvoor. Zou de regio de nieuwe coronabrandhaard van Brabant zijn? Nee, zo leert navraag bij de GGD: het kwam door een fout in het computersysteem waar GGD Hart voor Brabant mee werkt.
Profielfoto van Jessica RanselaarProfielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Jessica Ranselaar & Joris van Duin

Gemiddeld kwamen er in GGD-regio Hart voor Brabant in het weekend en op maandag 400 nieuwe coronagevallen per dag bij. Dinsdag en woensdag lagen die aantallen ineens veel hoger, met 760 en 791. De Brabantse besmettingscijfers vielen door deze aantallen zo hoog uit dat dinsdag en woensdag dagrecords sneuvelden. Die kunnen nu vermoedelijk weer uit de boeken, want onduidelijk is hoeveel besmettingen er die dagen daadwerkelijk waren.

Het zit als volgt: sinds 14 oktober kunnen mensen die positief getest zijn al 's avonds online hun uitslag bekijken. "Dat heeft als voordeel dat mensen erg snel weten of ze besmet zijn. Op deze manier duurt dat korter dan dat ze telefonisch moeten worden ingelicht. Het voordeel is dat positief getesten direct nauwe contacten kunnen inlichten", legt woordvoerder Antoon van Nistelrooij uit.

'Afgehandeld'
Er zat alleen één fout in het systeem: de positieve uitslagen die 's avonds gecheckt werden, kwamen bij GGD Hart voor Brabant op 'afgehandeld' te staan. Daardoor werden deze positieve tests niet meegeteld in de dagelijkse besmettingscijfers.

De systeemfout kwam vorige week aan het licht. Eigenlijk zouden de ontbrekende besmettingen afgelopen weekend worden doorgegeven, maar dat lukte niet omdat er zieken waren bij de GGD.

Rechtzetten
Het duurde daarom tot en met maandag voordat de GGD deze administratieve fout kon rechtzetten. De ontbrekende cijfers kwamen daarom dinsdag en woensdag bovenop de dagelijkse coronastatistieken. Donderdag liggen de cijfers weer op het 'normale' niveau:

  • Zo zijn er donderdag in het gebied van GGD Hart voor Brabant 525 nieuwe gevallen bij gekomen, beduidend minder dan de 791 van woensdag.
  • Den Bosch liet op woensdag 111 positieve tests noteren, een dag later zijn dat er 'slechts' 62.
  • Ook in Tilburg is een daling te zien: van 184 gevallen op woensdag naar 109 op donderdag.

GGD-woordvoerder Van Nistelrooij zegt dat de dagelijkse besmettingscijfers wel vaker niet helemaal correct zijn. "Stel: er is een storing van een paar uur of er zijn ergens zieken, dan kan dat al gevolgen hebben voor de dagcijfers. Wekelijkse cijfers die het RIVM publiceert zijn veel nauwkeuriger."

Ook andere GGD's hadden te maken met de fout in het computersysteem, die inmiddels is opgelost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.