Coronamaatregelen bij Van Rooi Meat op orde, zegt minister Schouten

23 oktober 2020 om 14:04 • Aangepast 2 november 2020 om 12:10
nl
De coronamaatregelen bij vleesverwerker Van Rooi Meat in Helmond hoeven niet versneld te worden aangescherpt. Dat antwoordt Minister Carola Schouten van Landbouw op Kamervragen van Paul Smeulders (GroenLinks). Mocht er een nieuwe uitbraak van corona komen bij de vleesverwerkers dan wordt die volgens de minister op regionaal niveau meteen aangepakt.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

De veiligheidsregio's werken hiervoor sinds kort samen met het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C). "De leerervaringen uit de eerste maanden van de crisis worden hierbij meegenomen", zegt de minister.

"Ik ben blij dat de situatie nu redelijk onder controle is."

Paul Smeulders laat in een reactie weten dat hij tevreden is met de antwoorden van de minister. "Een half jaar geleden zagen wij dat het heel slecht ging met de coronabescherming van medewerkers bij Van Rooi Meat. We hebben toen aangedrongen op meer toezicht en op betere samenwerking tussen instanties. Dat gebeurt nu. Ik ben blij dat de situatie nu redelijk onder controle is."

Smeulders wilde ook weten waarom de veiligheidsregio niet ingreep toen afgelopen zomer bleek dat er bij Van Rooi Meat na de verplichte coronasluiting veel meer mensen werkten dan was afgesproken. Het bedrijf moest eind mei dicht nadat uit een steekproef was gebleken dat veel werknemers besmet waren met corona.

Een paar weken later mocht het bedrijf weer opstarten, maar met niet meer dan 300 werknemers. Bij een controle van onder meer de GGD waren er 500 negatief geteste mensen aan het werk. Volgens minister Schouten kon dat omdat er inmiddels genoeg getest kon worden.

"Arbeidsmigranten worden gezien als paria's, maar tegelijk hebben we hen hard nodig."

Om de gezondheid van de werknemers te beschermen moest er volgens haar bij Van Rooi Meat meer gebeuren. Ze noemt ook het reizen en wonen van werknemers, voornamelijk arbeidsmigranten.

De minister ontkent dat de GGD Van Rooi Meat zou hebben aangemoedigd om voor de coronacontroles kantoorpersoneel naar voren te schuiven. Dat klopt niet, zegt de minister nu. Bij de eerst steekproef had het bedrijf zelf medewerkers van verschillende afdelingen geselecteerd, maar die selectie was volgens de GGD niet representatief. Daarom kwam er een tweede steekproef, deze keer met medewerkers die door de GGD waren uitgezocht.

Paul Smeulders benadrukt dat de coronapandemie pijnlijk duidelijk heeft gemaakt dat er veel mis is met de situatie van arbeidsmigranten in Nederland. "Ze worden gezien als paria's, maar tegelijk hebben we hen hard nodig." Over twee weken debatteert de Tweede Kamer hierover.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.