Video

Teststraat in Breda vernield, mensen uitgescholden en geïntimideerd: 'Te triest voor woorden'

24 oktober 2020 om 13:03 • Aangepast 26 oktober 2020 om 10:14
nl
De coronateststraat bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is zaterdagochtend het doelwit geworden van vernielingen. Borden zijn vernield en beklad met de tekst 'Covid = hoax'. Ook zijn een verkeersregelaar en mensen die zich wilden laten testen, uitgescholden en geïntimideerd. Burgemeester Paul Depla van Breda is niet te spreken over de acties. "Te triest voor woorden."
Profielfoto van Maaike CnossenProfielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door
Maaike Cnossen & Bert van Doorn

"Een man en vrouw kwamen samen met een hond langslopen en begonnen te roepen dat corona nep is", vertelt Joost Pot, coördinator van de teststraten in West-Brabant. De twee kwamen rond halfelf het terrein op en liepen langs de tent waar de tests plaatsvinden. "Ze begonnen te schelden en een verkeersregelaar uit te dagen. Mensen in de wachtrij voelden zich bedreigd."

Niet eerste keer
Ook bleken er borden die de route naar de teststraat aangeven te zijn beklad. De gemeente heeft die schoongemaakt. Dit was niet de eerste keer.

"Er zijn vorige week zondag ook borden vernield. Halverwege de week zijn ze ook uit de grond getrokken en werd iets geroepen. Maar nog niet in de mate zoals nu", vertelt Pot. Er wordt gekeken of het iedere keer om dezelfde daders gaat.

De borden bij de teststraat zijn weer schoongemaakt:

'Een paar maanden geleden nog applaus en nu dit'
"Prima dat mensen hun eigen mening hebben, maar mensen moeten zich ongehinderd kunnen laten testen. En mijn medewerkers, inclusief de verkeersregelaars, moeten ook gewoon hun werk kunnen doen ", zegt hij. "Een paar maanden geleden kregen we nog applaus en nu dit."

Een andere verkeersregelaar noemt het bizar. "Hoe kan je nou tegen corona zijn? Het is er, dat zie je hier en in de ziekenhuizen."

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Mensen kunnen zich sinds half oktober laten testen bij het parkeerterrein naast het Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk. Daarvoor konden mensen dit doen bij de teststraat naast het stadion van NAC.

De politie bij de vernielde teststraat. (Foto: Perry Roovers/SQ Vision)
De politie bij de vernielde teststraat. (Foto: Perry Roovers/SQ Vision)

'Dit is niet goed en accepteren we niet'
"Ik kan er met mijn hoofd niet bij wat er in die mensen omgaat", zegt burgemeester Depla. "Mensen moeten vooral vinden en denken wat ze willen. Maar laat die mensen daar met rust. Ze doen gewoon wat er gevraagd wordt: je laten testen bij klachten."

"Het gaat over gezondheid en de mensen die zich daarvoor inzetten", zegt hij. "Mensen die dat hinderen moeten zelf goed nadenken waar ze in godsnaam mee bezig zijn. Dit is niet goed en accepteren we niet."

Extra toezicht
Burgemeester Depla heeft contact gehad met de politie. Er komt extra toezicht. "Ook roepen wij getuigen op zich te melden", aldus de politiewoordvoerder.

Wachten op privacy instellingen...

'Het virus is de vijand, niet de mensen in de zorg'
Ook VVD-fractievoorzitter en Bredanaar Klaas Dijkhoff reageert verontwaardigd. "Koekwauzen", twittert hij. "Het virus is de vijand, niet de mensen in de zorg. Die staan nondeju elke dag buiten om te zorgen dat jij weet of je besmet bent."

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid veroordeelt op Twitter het geweld. "Agressie, intimidatie, vernielingen. Zó schandalig, zó in- en intriest. Niemand mag z’n frustraties botvieren op onze mensen in de frontlinie van de coronacrisis. Al maanden mogen we op hen rekenen, ze doen hun mooie werk voor ons. Respect en dankbaarheid, dat verdienen ze."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.