Man overleden na ayahuasca-sessie in Eersel: drie mannen vervolgd voor bezit van de harddrug

28 oktober 2020 om 13:03 • Aangepast 28 oktober 2020 om 14:56
nl
Het Openbaar Ministerie vervolgt drie mannen en een bedrijf in de Eerselse ayahuasca-zaak. Na een sessie met de hallucinogene drank in april vorig jaar kwam een 31-jarige Hongaar om het leven. Toch is een verband tussen zijn dood en de ayahuasca niet aan te tonen, daarom zet het OM nu alleen in op het bezit van de verboden stof in ayahuasca.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Vorig jaar werden kort na de sessie meerdere verdachten opgepakt in een woning in Eersel. Die woning bleek een internationaal trefpunt voor ayahuasca-sessies te zijn.

De 31-jarige Hongaar was ook aanwezig bij zo'n sessie. Op 3 maart werd hij dood gevonden onderaan een flat in Eindhoven. Onderzoek laat echter zien dat een verband tussen de sessie en de dood van de man niet aan te tonen is.

Eerder al waarschuwingen
Ayahuasca is een drank die gedronken wordt als een soort thee en waarvan je gaat hallucineren. Aan het gebruik ervan kleven grote risico’s. Verslavingszorginstelling Jellinek waarschuwde er eerder voor, zo kunnen mensen psychiatrische problemen krijgen, zeker als ze al niet lekker in hun vel zitten. Ook binnen de ayahuasca-gemeenschap klonk er kritiek op de organisatie in Eersel: In 2015 waarschuwden honderd internationale antroposofen en ayahuasca-deskundigen al voor het bedrijf.

Het werkzame bestanddeel van ayahuasca is de verboden stof dimethyltryptamine (DMT), dat in Nederland als harddrug wordt gezien. Die stof werd ook in het bloed van de man uit Hongarije gevonden, maar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde uiteindelijk vast dat het waarschijnlijk al uitgewerkt was op het moment dat de man overleed. De opgepakte personen worden dan ook niet vervolgd voor dood door schuld, maar voor het bezit van ayahuasca.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!