Liveblog

Coronanieuws: Mensen willen tijdelijk verbod op vuurwerk om drukte in ziekenhuizen te beperken

29 oktober 2020 om 06:35 • Aangepast 30 oktober 2020 om 15:02
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft elf van de twintig operatiekamers gesloten.
  • In de Nederlandse ziekenhuizen liggen 2382 coronapatiënten, van wie 553 op de intensive care.
  • Het RIVM meldt 10.280 nieuwe positieve coronabesmettingen. Dit cijfer is vertekend vanwege een computerstoring.
  • Minder coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen , van 429 naar 422.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.00 Reisadvies Frankrijk
Het reisadvies naar Frankrijk wordt met ingang van vrijdag verder aangescherpt, niet alleen vanwege het coronavirus maar ook vanwege het verhoogde dreigingsniveau wegens de aanslagen in Parijs en Nice. Er geldt een lockdown in heel Frankrijk. Door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in Frankrijk is opnieuw een verlenging van de noodsituatie afgekondigd voor een periode van drie maanden, tot half januari 2021, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

21.15 Tilburgse daklozen moeten worden opgevangen
De gemeenteraad van Tilburg wil dat ook Oost-Europese daklozen die in Tilburg op straat leven, tijdens deze tweede coronagolf opgevangen worden door de gemeente. Tijdens de eerste coronagolf werden ze opgevangen in de Willem II-kazerne. Dat kan deze keer niet meer. De groep heeft officieel geen recht om opgevangen te worden omdat ze de Nederlandse nationaliteit niet hebben. Maar tijdens de eerste coronagolf is dat toch gebeurd in de Willem II kazerne. Dat is niet helemaal goed gegaan volgens daklozenopvangorganisatie Traverse. Wethouder Dols van Tilburg zegt hard bezig te zijn een locatie te vinden: "We zoeken naar nachtopvang, maar dat is een taaie klus. Als we al iets vinden moeten we ook de omgeving nog meekrijgen". De gemeenteraad heeft in een motie aan hem gevraagd om zijn uiterste best te doen.

20.40 Geen eten en drinken in pretparken
In pretparken en dierentuinen in Nederland mag geen eten en drinken meer worden verkocht. De restaurants waren daar al langer gesloten, maar ook in souvenirwinkels en op andere locaties mag nu geen drank en voedsel meer verkocht worden. Dat heeft het Veiligheidsberaad besloten, melden verschillende nieuwssites. De maatregel gaat per direct in, maar volgens het BD wordt dit nog niet gehandhaafd in bijvoorbeeld De Efteling en de Beekse Bergen. "Zolang er geen aangepaste noodverordening volgt waarin dit verbod is opgenomen, blijft het in de Efteling mogelijk om eten en drinken af te halen", aldus het pretpark.

20.20 Jorritsma op bezoek in Catharina Ziekenhuis
Burgemeester Jorritsma was donderdagmiddag op bezoek in het Catharina Ziekenhuis. "Ik heb de meest vervelende verhalen gehoord en dat is bijna een eufemisme", zegt hij achteraf. Hij vertelt onder andere over een schrijnend voorbeeld vanaf de corona-afdeling in onderstaande video.

18.45 Vuurwerkverbod vanwege corona
Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat er dit jaar een tijdelijk verbod moet komen op de verkoop van vuurwerk. Vanwege het coronavirus heeft de zorg het nu al druk genoeg, vindt men. Een vuurwerkverbod kan daarom helpen voorkomen dat ziekenhuizen en huisartsenposten overbelast raken door de toestroom van vuurwerkslachtoffers.

Vooral ouderen zijn een voorstander van zon verbod, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Ruim driekwart van de mensen boven de 50 jaar (76 procent) staat achter een tijdelijk vuurwerkverbod, terwijl een meerderheid van de mensen onder de 30 (60 procent) juist tegen een verbod is.

17.15 Helmond Sport
Helmond Sport mist hun publiek:

Wachten op privacy instellingen...

16.40 Koning bezoekt ziekenhuis
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend met eigen ogen gezien hoe in ziekenhuizen wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een bezoek aan het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde. De situatie in Den Haag lijkt op die in Noord-Brabant tijdens de eerste coronagolf, zei de directeur van het ziekenhuis tegen de koning. Willem-Alexander sprak met artsen, verpleegkundigen en laboranten op de Covid- en radiologie-afdelingen van het HMC.

16.15 Carnavalsoptochten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog
De carnavalsactiviteiten en optochten in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog gaan niet door. Dat hebben de carnavalsverenigingen van de gemeenten in overleg met de burgemeesters besloten.

Zij vinden dat het niet verantwoord is om in dit coronatijdperk een optocht, waar veel mensen op de been zijn, te organiseren. Een andere belangrijke afweging is dat aan de optocht maanden van voorbereiding aan vooraf gaan, meestal in de vriendenkring. Ook die bijeenkomsten willen zij in deze tijd van explosief oplopende besmettingen niet stimuleren.

15.35 - 'Zzp'ers in de knel door te strenge coronasteunmaatregelen'
Het maandbedrag voor vaste lasten waarop zelfstandigen getoetst worden bij coronasteunmaatregelen moet omlaag. Dat betogen belangenbehartigers van zelfstandig ondernemers. Nu vallen zelfstandigen tussen wal en schip omdat het minimumbedrag van 3000 euro vaste lasten per maand te hoog is. Daardoor dreigen zzp'ers in de knel te komen met zowel de kosten voor leefonderhoud als werk.

Volgens brancheorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) bereikt de zogeheten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) vanwege de hoogte in de praktijk weinig zelfstandigen. Daarnaast is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) "enkel een voorziening voor levensonderhoud".

15.20 - Snelteststraat voor bedrijven op industrieterrein Dombosch in Raamsdonksveer
Zeven bedrijven op het bedrijventerrein Dombosch zijn donderdag een eigen teststraat begonnen. Een van de bedrijven, Adriaanse Transport, stelt hiervoor de ruimte beschikbaar, testmiddelen zijn aangekocht en zorgspecialisten worden ingehuurd. Medewerkers van de zeven bedrijven kunnen op werkdagen dagelijks van 09.00 tot 13.00 uur zonder afspraak terecht. Uitslag is binnen een kwartier bekend en bij een positieve test wordt direct doorverwezen naar de reguliere zorg en testmogelijkheden

15.15 - Tilburgse winkeliers houden met fietskoeriers centrum coronaproof
In Tilburg is het vanaf maandag mogelijk om je inkopen in de winkels in de binnenstad voortaan gratis per fietskoerier thuis te laten bezorgen. Als proef doen 25 winkeliers mee, maar het is de bedoeling dat het er meer gaan worden. De proef duurt tot 31 december. De boodschappen moeten dan natuurlijk wel via website, Facebook, WhatsApp of telefoon besteld worden. Winkeliers willen de binnenstad, ook tijdens de feestdagen, coronaproof te houden.

15.05 - 1911 nieuwe besmettingen in Brabant
Volgens het RIVM zijn er in het afgelopen etmaal in Brabant 1911 nieuwe positieve besmettingen bijgekomen. Woensdag meldde het RIVM nog 1684 besmettingen. Dat cijfer is niet helemaal betrouwbaar vanwege een computerstoring.

14.50 - Kuipers: afvlakking geeft ademruimte, te vroeg voor conclusies
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen een 'gunstige ontwikkeling'. Ziekenhuizen hebben hierdoor wat ademruimte gekregen. "Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te blijven spreiden." Voor conclusies over de effectiviteit van de coronamaatregelen, die twee weken terug werden aangescherpt, vindt Kuipers het te vroeg.

De voorzitter van de acute zorg, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC en het woord voert namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), steunt de pas op de plaats die het kabinet maakt door nu nog af te wachten.

Na eerdere forse stijgingen, van soms meer dan honderd patiënten op een dag, kwamen er de afgelopen twee dagen in totaal slechts 26 COVID-19-patiënten bij. In totaal zijn nu 2348 coronapatiënten opgenomen. Kuipers hoopt dat de afvlakking zal doorzetten. Het aantal besmettingen zou dan wel snel moeten gaan afnemen. "Dit is precies het kritische moment waarop je kijkt of er een afvlakking is", aldus Kuipers. Hij voegt eraan toe dat 'we wel heel scherp moeten kijken'. Als de cijfers niet snel afnemen, is het weer tijd om in te grijpen, volgens hem.

14.30 - Aantal nieuwe besmettingen blijft boven de 10.000
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 10.280 positieve coronatests geregistreerd. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8118 positieve tests gemeld. Dit cijfer was echter lager door een technische storing, waardoor de gegevens niet compleet waren. In de drie voorgaande dagen meldde het gezondheidsinstituut iets meer dan 10.000 besmettingen.

Het aantal sterfgevallen kwam afgelopen etmaal uit op 62. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

14.15 - Kleine stijging aantal coronapatiënten op intensive care
Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in ziekenhuizen, is alleen op de intensivecareafdelingen licht toegenomen. IC-medewerkers zorgen nu voor 553 patiënten met Covid-19, acht meer dan woensdag, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Twee van deze patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Munster.

Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gelijk gebleven: het zijn er 1831. Opgeteld liggen nu dus 2384 Nederlandse COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, inclusief de twee in Duitsland.

Verder meldt het centrum dat de laatste 24 uur 35 patiënten zijn overgeplaatst van de ene regio naar de andere, net zoveel als woensdag.

12.35 - 'Bijna helft medewerkers in reissector volgend jaar baan kwijt'
Zeker 45 procent van de medewerkers in de reissector zal in het voorjaar van 2021 werkloos zijn, meent kenniscentrum Reiswerk. Nu al heeft 20 procent van de werknemers binnen de reisbranche zijn of haar baan verloren door grote reorganisaties en het niet verlengen van tijdelijke - en seizoenscontracten vanwege de coronacrisis. Het arbeidsmarktfonds en kenniscentrum luidt daarom de noodklok en roept op tot sectorspecifieke maatregelen van de overheid.

12.30 - Willem-Alexander bezoekt Haags ziekenhuis
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend met eigen ogen gezien hoe in ziekenhuizen wordt gevochten tegen het coronavirus. De koning bracht een bezoek aan het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde en hoorde onder meer welke lessen zijn getrokken uit de eerste golf van de coronapandemie.

Willem-Alexander sprak met artsen, verpleegkundigen en laboranten op de Covid- en radiologie-afdelingen van het HMC.

11.38 - Minder nieuwe patiënten opgenomen in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er 23 minder dan een dag eerder. In totaal liggen er nu 422 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, van wie 84 op de intensive care.

Acht coronapatiënten zijn overleden. 46 coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en acht patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

11.26 - Geen voordeeltjes voor bedrijven die aan sneltestlocaties werken
Bedrijven die meewerken aan de uitrol van de sneltestlocaties voor coronatests hebben daar verder geen voordeel van. Volgens een zegsman van ondernemersorganisatie VNO-NCW is het niet zo dat het personeel van die ondernemingen straks voorrang krijgt bij coronatests.

09.42 - Belgische ziekenhuizen stromen vol met coronapatiënten
Belgische ziekenhuizen worden geconfronteerd met een ongekende toestroom van coronapatiënten. Er zijn volgens gezondheidsinstituut Sciensano 5924 ziekenhuisbedden bezet door mensen die besmet zijn geraakt met het virus, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Tijdens de eerste golf van de corona-uitbraak in België piekte het aantal opgenomen patiënten op 5759.

08.23 - Coronacrisis heeft grote invloed op arbeidsmarkt in Brabant
De coronacrisis heeft een flinke impact op de Brabantse arbeidsmarkt. Het aantal WW-uitkeringen nam in de eerste maanden van de crisis toe en het aantal vacatures daalde. In Brabant werden in maart, april en mei 22.400 nieuwe WW-uitkeringen toegekend. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. En waar in het tweede kwartaal van 2019 49.400 vacatures waren, liep dat aantal in het tweede kwartaal van dit jaar terug tot 38.900, blijkt uit cijfers van het UWV.

07.14 - CoronaMelder verstuurt 10.000 meldingen per dag
Zo'n 10.000 keer per dag krijgt in Nederland iemand een melding van de CoronaMelder-app. Dat schat Ron Roozendaal, die bij het ministerie van Volksgezondheid de leiding heeft over de app die inmiddels 3,7 miljoen keer is gedownload. Dat meldt de NOS.

Die 10.000 mensen waren niet allemaal binnen anderhalve meter van een besmet persoon, erkent Roozendaal. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand."

06.59 - EZT sluit operatiekamers
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft elf van de twintig operatiekamers gesloten. Operaties die niet dringend zijn, worden uitgesteld. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

06.51 - Bezoekersbeleid ETZ aangepast
Het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk heeft woensdag haar bezoekersbeleid aangepast.

Wachten op privacy instellingen...

06.29 - Ouderen bang voor eenzame kerst
Ruim 40 procent van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar Kerstmis alleen of hooguit met de eigen partner te vieren. Sowieso zitten veel senioren momenteel alweer weken binnen, in hun eentje, schrijft het AD op basis van een enquête van ouderenbond ANBO onder 1066 mensen.

06.12 - Beleggen in goud populair door coronacrisis
De vraag naar goud valt als gevolg van de coronacrisis lager uit. Mensen kopen niet zomaar een duur sieraad. Maar als belegging zit het edelmetaal juist in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de World Gold Council, die de marktontwikkeling voor de goudindustrie in de gaten houdt.

05.06 - Recordaantal besmettingen Duitsland
In Duitsland is opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is er sprake van maar liefst 16.774 nieuwe gevallen over de afgelopen 24 uur. De Bondsregering en de deelstaten kondigden woensdag nog strenge maatregelen aan vanaf november om de tweede golf in te dammen.

04.03 - Gewone en coronazorg zijn niet volledig draaiende te houden
Het lukt niet om zowel de coronazorg als reguliere zorg de komende weken volledig te doen. Dat zegt Chief Nursing Officer Bianca Buurman in het AD. Buurman is de belangrijkste adviseur van zorgminister Hugo de Jonge over verpleegkundige zorg en pleitte eerder al voor meer geld voor het opleiden en behouden van verplegend personeel.

Volgens Buurman staan ziekenhuismedewerkers door het oplopende aantal besmettingen 'met hun rug tegen de muur'. "We weten dat komende vier weken nog minimaal twee keer zoveel coronapatiënten in het ziekenhuis gaan komen. De zorg voor hen is intensiever omdat je helemaal ingepakt staat, per patiënt zijn dus meer verpleegkundigen nodig. Tegelijkertijd willen burgers met andere ziekten ook geholpen worden. We hebben gewoonweg de mensen niet om dat te doen."

03.50 - Update coronadrukte in ziekenhuizen
Ernst Kuijpers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vertelt donderdag weer hoe het ervoor staat in de Nederlandse ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten stijgt nog altijd en hij legt uit wat dit inhoudt voor de zorg. Niet alleen wat betreft corona, maar ook voor mensen met andere aandoeningen.

Ziekenhuizen behandelen 2376 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Van hen liggen 1831 op een verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds begin april. Op de intensive cares liggen 545 coronapatiënten, dat is het hoogste aantal sinds begin mei. In de afgelopen twee weken is het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen gestegen met ruim 650 en nam het aantal patiënten op de ic's toe met bijna 250.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!