Witlof gegratineerd met pittige kaas, spek en walnoten - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'

31 oktober 2020 om 10:34
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct. Zaterdag 31 oktober hoorde je Marcel Näring. Hij koos deze keer voor witlof gegratineerd met pittige kaas, spek en walnoten.
Profielfoto van Martin Volder
Geschreven door

Het streekproduct we een gerecht mee gaan bereiden is een heerlijke pittige paprika-peper kaas van de Zuiveldriehoek. Dit familiebedrijf is gevestigd tegen de Sint Paulus Abdij in Oosterhout. De koeien die zij houden, krijgen de allerbeste verzorging en dat proef je terug in de kaas!

Witlof

Ingrediënten voor 1 ovenschaal:

  • 8 stronken witlof
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • Peper en zout

Werkwijze:

  • Snij de witlofstronken door midden.
  • Verhit een koekenpan met de olijfolie en bak de witlof aan weerszijden goudbruin.
  • Kruid met peper en zout en blus af met de 2 eetlepels water.
  • Als het water verdampt is, laat je de witlof rustig (op laag vuur) goudbruin karamelliseren voor ongeveer 10 minuten.
  • Haal de witlof uit de pan en leg ze in de ovenschaal.

Bechamelsaus

Ingrediënten voor 1 ovenschaal

  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 1 stuks gesnipperde sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • Halve liter melk
  • 1 blaadje laurier
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en peper

Werkwijze:

  • Smelt in een ruime pan de boter en laat licht uitbruisen. Fruit de knoflook en de sjalot voor 2 minuten aan in de boter. Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de bloem toe en meng met een spatel tot een roux (een gladde saus).
  • Laat de roux op een rustig vuur garen totdat deze licht gaat zweten/glimmen.
  • Voeg de koude melk in drie delen toe. Voeg het eerste deel toe en vermeng dit tot een gladde massa. Voeg het tweede deel toe en vermeng dit weer tot een gladde massa. Herhaal deze stap nog één keer zodat je de melk in drie delen hebt toegevoegd.
  • Voeg de laurier toe en kook de saus op laag vuur voor 5 minuten totdat de bloem smaak volledig is verdwenen.
  • Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Opmaak ovenschaal:

Ingrediënten voor 1 ovenschaal:

  • 8 stronken wiltof
  • 50 gram walnoten
  • 250 gram pittige paprika-peper kaas
  • 100 gram uitgebakken spekjes
  • Halve liter bechamelsaus

Werkwijze:

  • Leg alle witlofstronken in de ovenschaal.
  • Schenk de bechamelsaus over de witlof.
  • Bestrooi met uitgebakkenspekjes en walnoten.
  • Bedek het geheel met plakken pittige kaas.
  • Zet het geheel in de oven op 180 graden voor 30 minuten.

Toepassingen:

  • Samen met gepofte aardappelen en gebakken kipfilet

Eet smakelijk!!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!