Video

Coronavandaal sloeg al meerdere keren toe in Brabant, NS doet aangifte

30 oktober 2020 om 11:25 • Aangepast 2 november 2020 om 12:21
nl
Een man heeft woensdagavond in Tilburg de linten verwijderd die om bankjes in de stationshal zaten. De linten moesten voorkomen dat mensen op de bankjes gaan zitten en niet genoeg afstand houden. De man heeft de actie gefilmd en op Facebook gezet. Ook van andere acties van de man zijn beelden online verschenen. De NS laat weten aangifte te gaan doen tegen hem.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

"Mensen zaten hier normaal altijd gezellig samen, het is winter, en nu moeten ze buiten gaan staan wachten omdat een paar mensen hebben besloten dat het zo gevaarlijk is?", zegt de man in de video uit Tilburg. Op de beelden is te zien hoe hij de veiligheidslinten om de houten picknicktafels weghaalt en in de vuilnisbak gooit. Vervolgens loopt hij naar een groepje jongens dat buiten staat en roept: "Jongens jullie kunnen gaan zitten hoor, het is opgeheven."

Het filmpje is geplaatst in de besloten Facebookgroep Double Dutch Frontline, een groep die kritisch is op de coronamaatregelen. Daar kan de actie op veel waardering rekenen, er wordt opgeroepen hetzelfde te doen.

De regel om 1,5 meter afstand te houden is al sinds het begin van de coronacrisis een van de belangrijkste coronamaatregelen.

Beelden die de man op Facebook plaatste:

De filmer windt zich erover op hoe goed de coronamaatregelen vaak opgevolgd worden. "Jongens alsjeblieft, ik heb hier al zoveel mensen voorbij zien lopen, ook hele stoere jongeren en ze doen allemaal niks! Ze luisteren ernaar, ze zuchten een keer en gaan buiten in de regen staan . Daar luister je toch niet naar, naar die bullshit?"

Andere acties
Eerder deze maand voerde de man een soortgelijke actie uit op een ander station. Daar verwijderde hij de stickers die op de grond zaten om op de anderhalvemetermaatregel te wijzen. Ook zijn er beelden uit Oirschot, waar hij borden over de 1,5 meter regel losschroeft en aflevert op het gemeentehuis. Op weer andere beelden is de man zelf herkenbaar te zien terwijl hij stickers verwijdert.

'Stations zijn geen openbare ruimte'
De NS laat aan Omroep Brabant weten aangifte tegen de man te gaan doen. "Je mag het niet eens zijn met de maatregelen, maar ga het dan lekker thuis niet eens zijn met de maatregelen", aldus een woordvoerder. "Mensen denken nog wel eens dat stations openbare ruimte zijn, maar dat is niet zo. Het zijn onze spullen en dit is vandalisme."

De coronamaatregel om 1,5 meter afstand te houden is al sinds het begin van de coronacrisis van kracht. Het RIVM noemt het steevast als een van de dingen die je kunt doen om het virus op afstand te houden, samen met regelmatig handen wassen en geen handen schudden. De afgelopen maanden wordt het nut van de afstandsregel weer vaak benadrukt vanwege het toenemende aantal nieuwe besmettingen in Nederland en ook in Noord-Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.