Boeren weer de weg op met trekkers: 'Het wordt een hete herfst'

3 november 2020 om 14:14 • Aangepast 5 november 2020 om 08:49
nl
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft een nieuwe actie aangekondigd. Op 17 november willen de boeren weer 'hun mannetje staan'. "Het is erop of eronder voor de sector!", zegt voorman Mark van de Oever uit Sint Hubert.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Het wordt een grote landelijke actie met trekkers." Meer wil de voorman vooralsnog nog niet kwijt. "Het moet een verrassing blijven, maar de actiebereidheid is groot."

De actie werd aangekondigd via Facebook. "Het wordt een hete herfst", verkondigt de voorman. De boeren zijn met name boos over het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurbescherming. Volgens de boeren is dit voorstel onhaalbaar. "Al verdwijnt heel de landbouw, dan nog kunnen we niet aan die eisen voldoen." Ze hopen dat de Tweede Kamer het voorstel na hun actie van tafel veegt.

Verder wil Farmers Defence Force die dag ook het eigen kwaliteitskeurmerk Farmer Friendly promoten. Doel van dit keurmerk is om boeren een betere positie in de keten te geven en een eerlijkere beloning te krijgen. De boeren willen dit aanbieden aan de supermarktbranche, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Als ze dit accepteren is de kou uit de lucht", benadrukt Van de Oever.

Onder het Facebookbericht zijn al ruim honderd reacties te lezen, onder wie veel boeren die mee willen doen aan de actiedag. De coronamaatregelen houden de boeren niet tegen. "In een trekker is het makkelijk afstand houden."

De aankondiging van de boeren. (screenshot: Facebook)
De aankondiging van de boeren. (screenshot: Facebook)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.