Video

Extra maatregelen dreigen voor Midden- en West-Brabant: op drie na slechtste regio

4 november 2020 om 18:35 • Aangepast 5 november 2020 om 14:16
nl
De regio Midden- en West-Brabant scoort zo slecht qua coronabesmettingen dat hier aanvullende maatregelen dreigen. Premier Rutte waarschuwde dinsdagavond al de regio's Rotterdam, Twente en Zuid-Holland-Zuid. Als daar de komende dagen geen verbetering optreedt worden er maatregelen genomen zoals een avondklok, sluiting van middelbare scholen en sluiting van de detailhandel.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Theo Weterings, voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, maakte dinsdagavond duidelijk dat zijn regio qua cijfers, maar een fractie onder de drie genoemde gebieden zit. Het gaat daarbij om het percentage testen dat positief uit de testen van de GGD komt.

Dit zijn de drie regio's die door Rutte zijn genoemd in vergelijking met onze provincie. Midden- en West-Brabant staat maar 0,6 procentpunt achter nummer 3 Twente:

De drie regio's die Rutte noemde, hebben de hoogste percentages positieve testen (boven de 20 procent). In Midden- en West-Brabant ligt dat percentage met 19,4 procent nog net onder die grens en ligt landelijk gezien op de vierde plek en dat betekent dat bijna 1 op de 5 afgenomen tests positief is. De andere twee Brabantse regio's (Noord en Zuidoost) staan er met 16,8 en 17,2 procent iets rooskleuriger voor.

Tragere afname
Midden- en West-Brabant kent ook een tragere afname (1,8 procent) dan de rest van het land. Alleen in de regio Rotterdam Rijnmond nemen de nieuwe besmettingen langzamer af (1,3 procent). In Brabant-Noord was het verschil 3,2 procent en in Zuidoost 2,6 procent ten opzichte van een week eerder.

Rioleringscijfers
Sinds kort worden er door het RIVM ook cijfers uit rioleringsonderzoeken bekendgemaakt. Het gaat hierbij om coronadeeltjes die worden gemeten in de riolering. Midden- en West-Brabant kent ook hierin een veel hoger aantal dan de andere twee veiligheidsregio's in onze provincie.

Per honderdduizend inwoners werden er in Midden- en West-Brabant afgelopen week 1.237 (x 100 miljard) deeltjes gevonden in het riool. In Brabant Noord was dat 383 en in Zuidoost was dat 765.

Winkeliers zijn bang dat er extra maatregelen komen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.