Boeren willen op nieuwe actiedag noodkreet 'persoonlijk' afleveren bij de koning

5 november 2020 om 07:24 • Aangepast 6 november 2020 om 06:58
nl
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil op de aangekondigde actiedag van 17 november 'persoonlijk' een noodkreet bij koning Willem-Alexander afleveren. Volgens de boerenactiegroep is de koning hun 'laatste en enige hoop' om de boeren te beschermen tegen het beleid van het kabinet.
Profielfoto van ANP & Sandra Kagie
Geschreven door
ANP & Sandra Kagie

Dinsdag werd de nieuwe actie al aangekondigd, maar FDF-voorman Mark van de Oever uit Sint Hubert wilde toen nog niet ingaan op de invulling van de actiedag op 17 november . Nu blijkt dus dat de boeren zich in elk geval tot de koning willen richten, in hun woorden 'de ultieme eindbaas'.

Wat de boeren precies van plan zijn, is nog niet bekendgemaakt. Op hun website kondigen ze aan dat daarover donderdag meer bekend wordt.

Stikstofplannen
Reden voor de actiedag op 17 november zijn de opkoopregeling en andere stikstofplannen van het kabinet die in de Omgevingswet zijn opgenomen. Landbouwminister Carola Schouten wil dat haar nieuwe stikstofplannen vóór de kerstvakantie door de Tweede Kamer zijn behandeld. Dit tot ongenoegen van FDF.

"Wie kan ons nog behoeden voor de Omgevingswet, die er voor de kerst doorheen gejast moet worden als het aan Rutte III ligt?", schrijft de boerenactieclub. "Het Nederlandse Staatshoofd. Dé ultieme Eindbaas. Zijn handtekening onder de Omgevingswet bezegelt uiteindelijk het lot van álle Nederlandse boeren. Nu Rutte III ervoor heeft gekozen de Nederlandse boeren te degraderen tot 'ongewenste elementen in het landschap' is de koning onze laatste en enige hoop."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.