Adidasduur of Lacosteveel: kledingbank Eindhoven komt met opvallende shirts

5 november 2020 om 13:53 • Aangepast 9 november 2020 om 13:22
nl
Grote kans dat je binnenkort iemand ziet in een shirt met daarop: Adidasduur, Lacosteveel of Niks. Kledingbank Eindhoven lanceert een opvallende kledinglijn om aandacht te vragen voor de armoede. Theo Maassen en Björn van der Doelen steunen de actie en hebben al zo’n shirtje.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Afgelopen jaar moesten ruim 2.000 gezinnen gebruik maken van de Kledingbank in Eindhoven. Naar verwachting stijgt dit aantal het komende jaar. “Het afgelopen half jaar zagen we het aantal klanten door de coronacrisis al met tien procent stijgen”, vertelt initiatiefnemer Emily Zwartkruis. De voedselbank hoopt met de actie meer donaties binnen te krijgen.

Geen sneer
Het is geen sneer naar de merken Adidas, Lacoste of Nike, ook al verwijzen de woordgrappen op de shirts overduidelijk naar deze merken. “We horen regelmatig verhalen van kinderen die worden gepest omdat ze geen merkkleding kunnen dragen”, vervolgt Emily Zwartkruis. “Simpelweg omdat hun ouders het zich niet kunnen veroorloven. Doe even normaal!” Met de actie wil de kledingbank de kloof tussen rijk en arm verkleinen.

Met de actie hopen ze een duidelijk statement uit te dragen. “De onderliggende boodschap is dat iedere Eindhovenaar merkwaardig is. Iedereen hoort erbij, ook al heb je geen merkkleding. Dat is het belangrijkste.”

Bovendien schamen veel klanten zich om naar de kledingbank te komen. ”Soms blijven mensen weg, ook al hebben het echt nodig. Zeker voor gezinnen met opgroeiende kinderen is het soms onbetaalbaar om schoenen of kleding te kopen. Je bent zo honderden euro’s kwijt.”

Burgemeester Jorritsma steunt de actie. De shirts zijn alleen online verkrijgbaar met een donatie vanaf dertig euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.