Video

'Leerlingen moeten een olifantenhuid krijgen', pleidooi voor les over vrijheid van meningsuiting

8 november 2020 om 15:00 • Aangepast 9 november 2020 om 10:46
nl
Youssef Azghari uit Tilburg snapt de angst van leraren om aandacht te besteden aan een onderwerp als vrijheid van meningsuiting op scholen, maar hij ziet dit juist als een taak voor docenten. Deze week ontstond onrust op onder meer een school in Den Bosch nadat tijdens een les een Mohammed-cartoon werd getoond. De publicist en docent, zelf moslim, vraagt al twintig jaar aandacht voor het onderwerp en reageerde zondag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In Den Bosch voelde een docente zich zo bedreigd dat ze haar werk tijdelijk heeft neergelegd.

"Als we hier bang van worden dan verkwanselen we het belangrijkste fundament waarop onze democratie en beschaving is gebouwd: de vrijheid van meningsuiting", reageert Azghari. "We moeten leerlingen leren incasseren. Een olifantenhuid leren creëren." En daarmee moeten we volgens hem al op de basisschool beginnen.

Ouders erbij betrekken
Belangrijk vindt hij ook om ouders erbij te betrekken zodat kinderen op school niet iets anders leren dan thuis. Iets waarvoor hij al twintig jaar pleit.

Dat het niet zou lukken, bestrijdt hij. "Ik blijf optimistisch. We moeten blijvend ons best doen", zegt hij. Het is wat hem betreft nooit te laat om een belangrijk thema als dit op de agenda te zetten. En we moeten hierbij niet bang zijn, benadrukt hij.

Bekijk hier heel het gesprek met Youssef Azghari in KRAAK.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.