Video

Vier Nederlandse F-35's oefenen twee weken lang boven Volkel, vooral 's avonds veel lawaai

10 november 2020 om 19:30
nl
Tientallen containers vol gevoelige apparatuur en ruim tweehonderd man personeel heb je nodig om vier F-35 straaljagers te kunnen laten oefenen op vliegbasis Volkel. Tijdens Frisian Lightning II oefent de Luchtmacht om in 2021 inzetbaar te zijn, waar ook ter wereld.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Het is voor het eerst dat vier nieuwe Nederlandse Joint Strike Fighter-toestellen voor een langere tijd op vliegbasis Volkel oefenen. De F-35's staan normaal op Leeuwarden. De oefening is onderdeel van serie luchtmachtoefeningen, met als doel het klaarmaken en inzetten van de nieuwe F-35-jachtvliegtuigen. "We kunnen nu alvast kennis maken met hoe het is als er in 2022 hier ook vijftien F-35 toestellen gestationeerd worden", zegt commandant Van Egmond.

Op de markt in Volkel merken de mensen weinig van wat er op de vliegbasis gebeurt.

Er wordt vooral 's avonds gevlogen. De reden hiervoor is simpel: de daadwerkelijke inzet van de vliegtuigen tijdens missies vindt ook voornamelijk plaats als het volledig donker is. Tijdens de oefening wordt tot uiterlijk half elf 's avonds gevlogen. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats. Dinsdagmiddag zouden de vier toestelen ook opstijgen, maar dat ging door een computer-update niet door.

De reeks oefeningen maken deel uit van de Road to Initial Operational Capability (IOC) die eind 2021 voltooid moet zijn. Hiermee wil de luchtmacht bewijzen dat het met vier F-35’s voor een korte periode op uitzending naar het buitenland kan gaan.

Om coronabesmettingen tegen te gaan, worden de militairen uit Leeuwarden zoveel mogelijk gescheiden van het personeel van vliegbasis Volkel. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan laat Defensie hen testen en isoleren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.