Geweld tegen politie tijdens Pegidademonstratie: werkstraffen en boetes

9 november 2020 om 16:03 • Aangepast 10 november 2020 om 13:20
nl
Twee 18-jarige jongeren hebben werkstraffen van zestig en honderd uur gekregen, omdat zij geweld gebruikten bij een Pegidademonstratie in hun woonplaats Eindhoven. De kinderrechter in Den Bosch bepaalde maandag ook dat ze schadevergoedingen van 100 tot 1500 euro moeten betalen aan vijftien agenten. Zij werden tijdens de rellen geschopt, geslagen, beledigd en bekogeld.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De jeugdige Eindhovenaren maakten deel uit van een groep van honderden mensen, die vorig jaar mei een betoging van de anti-islambeweging Pegida bij de Al-Fourqaan Moskee verstoorden. Ongeveer twintig van hen werden aangehouden. Bij de rellen in en om de Otterstraat raakten vier agenten lichtgewond, ze werden door onder meer stenen geraakt.

Veroordeeld volgens jeugdstrafrecht
De twee jongelui die nu als laatste betrokkenen zijn veroordeeld, werden volgens het jeugdstrafrecht berecht. Op de dag van de ongeregeldheden waren ze nog geen achttien. De straf viel bovendien iets lager uit, omdat het bijna anderhalf jaar duurde voordat het tweetal kon worden berecht. Verder kende de rechtbank amper clementie.

De jongeman die honderd uur werkstraf kreeg, werd nog eens dertig uur werkstraf opgelegd vanwege een eerdere voorwaardelijke werkstraf. Verder krijgt hij dertig dagen jeugdgevangenis wanneer hij binnen een jaar zijn boekje weer te buiten gaat. De andere jeugdige Eindhovenaar kwam er iets beter vanaf, omdat hij zich sinds de rellen beter gedraagt. Maar wanneer hij de komende twee jaar weer op het verkeerde pad komt, dan wacht hem een werkstraf van nog eens tachtig uur.

Afspraken via WhatsApp
Uit de uitspraken die maandag bekend werden gemaakt, blijkt dat de tegenstanders van de Pegidabetogers in een WhatsAppgroep elkaar hebben opgeroepen om naar de actie te komen. Er werd ook gevraagd gezichtsbedekkende kleding te dragen en voorwerpen mee te nemen om mee te gooien.

Eerder kregen al twaalf betrokkenen een werkstraf tot 240 uur. Zij zijn negentien tot 47 jaar oud. In alle gevallen was er volgens het Openbaar Ministerie én de rechtbank sprake van openlijk geweld op de openbare weg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.