Helmonder gebruikte geweld bij Pegida-demonstratie, 70 uur werkstraf

6 november 2020 om 17:40 • Aangepast 9 november 2020 om 13:48
nl
Een 19-jarige man uit Helmond heeft vrijdag een werkstraf van zeventig uur gekregen bij de rechtbank in Den Bosch, omdat hij geweld gebruikte bij een demonstratie van Pegida bij de Al-Fourqaan Moskee in Eindhoven. Hij behoorde tot een groep van ongeveer twintig relschoppers, van wie de meesten onlangs taakstraffen van 120 tot 240 uur kregen. De straf voor de Helmonder valt lager uit, omdat hij minderjarig was toen hij zich misdroeg.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hem wacht nog eens zeventig uur werkstraf als hij zich de komende twee jaar niet aan bepaalde voorwaarden houdt. Zo moet de Helmonder zich onder meer laten begeleiden door het Leger des Heils en moet hij meewerken aan een onderzoek om stabieler te gaan leven en wonen.

Twee jongens van 18 krijgen maandag te horen of ook zij gestraft worden voor openlijk geweld, onder anderen tegen agenten. Alle zaken dienden bij de rechtbank in Den Bosch.

Varkenslap eten geen goed idee
Twintig aanhangers van de anti-islambeweging Pegida voerden eind mei vorig jaar in Eindhoven actie. Bij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat wilden ze een gefrituurde varkenslap eten en toespraken houden. Honderden jongeren en mannen vonden dit geen goed idee. Ze probeerden de demonstranten te dwarsbomen en gooiden met stenen, glas, verkeersborden en vuurwerk. Onder anderen agenten en ME’ers werden hierbij geraakt. Vier agenten raakten lichtgewond.

Uiteindelijk zijn zeventien verdachten aangehouden. Elf kregen taakstraffen, met de toevoeging dat ze de cel in moeten wanneer ze zich weer misdragen. Twee zijn er vrijgesproken. De zaak van één verdachte is uitgesteld.

Extra voorwaarden
De man uit Helmond, die vrijdag werd veroordeeld, moet, net als de elf andere relschoppers, een schadevergoeding betalen. Hij stond overigens niet alleen voor zijn gedrag in Eindhoven terecht. Hij werd ook gestraft voor heling in Helmond (20 uur werkstraf) en het rijden zonder rijbewijs (250 euro).

De uitspraak van de rechtbank kwam precies overeen met wat het Openbaar Ministerie had geëist.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.