Nertsenhouderij al voor kerst verbieden, vindt meerderheid van de Tweede Kamer

11 november 2020 om 17:18 • Aangepast 13 november 2020 om 09:28
nl
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de nertsenhouderij voor de kerst wordt beëindigd. Een voorstel van GroenLinks om uiterlijk eind november al met een verbod te komen, kan op steun rekenen van de PVV, SP, PvdA en Partij voor de Dieren. Ook D66 wil dat het verbod veel eerder komt dan maart, maar vreest dat zo'n abrupte stop tot chaos leidt.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

"We willen geen Deense toestanden", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot over de chaos die daar is ontstaan. Wel wil hij dat er voor de kerst een verbod op het houden van nertsen komt. De Kamer spreekt woensdagavond in een spoeddebat met coronaminister Hugo de Jonge en landbouwminister Carola Schouten over de nertsenhouderij.

Gemuteerd virus
In Denemarken blijkt dat het virus in nertsen is gemuteerd, waardoor mensen besmet zijn met een nieuwe variant van het virus. Mogelijk heeft een eventueel vaccin of medicijn ook geen grip op die mutatie. De Deense overheid kondigde eerst aan alle nertsen te willen vergassen om te voorkomen dat het virus opnieuw om zich heen zou grijpen in de gemuteerde vorm. Maar de premier van Denemarken moest toegeven dat er nog geen wet ligt die dat mogelijk maakt. Er wordt een spoedwet in elkaar gezet, maar die kan op verzet van een reeks partijen rekenen.

"Alle nertsen nog deze maand Nederland uit", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, maar de partijen hebben D66 nodig voor een meerderheid.

Het kabinet ziet nog weinig reden tot ingrijpen. Dat zei De Jonge dinsdag nog tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer. OMT-Z zegt dat nertsen 'geen aanvullende risico' vormen voor de volksgezondheid. Het advies van dit deskundigenteam blijft om, los van het ruimen van de besmette bedrijven, de sector zo spoedig mogelijk te beëindigen door tijdens de pelsperiode (tot december) in de hele sector de dieren te laten doden. Het gaat hierbij niet alleen om nertsen die gepelsd worden en daarna vergast worden, maar ook de fokteven, zodat er per 1 januari 2021 in ons land geen nertsen meer zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.