Nertsenfokkerijen besmettelijker dan gedacht: derde van medewerkers test positief op coronasporen

12 september 2020 om 14:40 • Aangepast 19 september 2020 om 14:44
nl
Nertsenfokkerijen blijken een nog grotere besmettingshaard van corona dan tot nu toe werd gedacht. Die conclusie trekken onderzoekers uit de biowetenschap die begin deze maand hun onderzoek publiceerden. Ze testten familieleden en medewerkers bij uitbraken op fokkerijen. Een derde, 66 mensen, bleek het virus onder de leden te hebben. Het is niet duidelijk of de nertsen grote verspreiders zijn of juist de mensen die er werken.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Onze provincie telt meer dan 30 nertsenfokkerijen die moesten worden geruimd na coronabesmettingen bij de dieren. Nertsenfokkerijen zijn een 'gistend en borrelend vat voor COVID-19' schrijft de Volkskrant. De onderzoekers onderzochten 16 besmette bontbedrijven. Hier bleek bijna zeventig procent van de werknemers en eigenaren geïnfecteerd door het virus dat in dezelfde vorm bij nertsen werd gevonden. Dit betekent niet automatisch dat de nertsen het virus verspreidden. Een personeelslid dat door een nerts besmet raakte, kan dit ook verspreid hebben onder collega's. Het virus ziet er in beide gevallen hetzelfde uit.

Ook de 11 besmette zwerfkatten die op de boerderij rondliepen hadden sporen van corona zoals die bij nertsen werd gevonden. In eerste instantie noemde de minister van Landbouw Carola Schouten de kans dat de nertsen mensen zouden besmetten 'verwaarloosbaar'.

Hoog percentage
De krant laat naar aanleiding van dit onderzoek naar de besmettelijkheid van nertsen verschillende onderzoekers aan het woord. Epidemoloog Lidwien Smit van de Universiteit in Utrecht is verrast over de vele dragers in de directe omgeving van de 'bontboerderijen'. "Omdat zo'n hoog percentage medewerkers sporen van het virus dragen. Is het aannemelijk dat er veel meer mensen door nertsen besmet zijn dan die paar die we al wisten."

Direct gevaar voor omwonenden is er volgens de onderzoekers niet geweest. Zij vonden geen buurtbewoner die besmet bleek met corona waarbij dat virus dezelfde DNA-stam had als die bij de nertsen werd gevonden. Bij huiskatten en honden uit de omgeving werden ook geen besmettingen gevonden.

Mysterie
Een antwoord op de vraag hoe het coronavirus verschillende nertsenboerderijen in Brabant, Limburg en Gelderland kon bereiken blijft onbeantwoord. Mogelijk hebben mensen het virus overgedragen. "Door de lucht is het in elk geval niet verspreid", benadrukt epidemoloog Smit in de krant.

Viroloog Marion Koopmans zegt dat de bontindustrie wel eens de ontbrekende schakel kan zijn die voor de uitbraak in China heeft gezorgd. "Dit zou een aannemelijke tussenstap kunnen zijn in de weg die het virus heeft afgelegd van vleermuizen naar de mens", zegt ze.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.