Turncoach Nico Zijp kan weer aan de slag met zijn sporters, onderzoek tegen hem loopt verder

12 november 2020 om 14:55 • Aangepast 13 november 2020 om 14:17
nl
Olympisch turnster Tisha Volleman uit Eindhoven heeft haar coach terug. Nico Zijp mag van de gymnastiekbond KNGU weer aan de slag. Zijp mocht een tijdje niet werken omdat er naar hem een onderzoek liep in verband met geestelijke en fysieke mishandeling van turnsters.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Nu Zijp weer aan de slag mag, kan hij weer aanwezig zijn bij de centrale trainingen van de nationale vrouwenselectie in Nijmegen waar Tisha Volleman traint. Ook kan hij zijn taken hervatten bij turnvereniging Flik-Flak in Den Bosch.

"Maar hij geeft gehoor aan het moreel appel dat het bestuur eerder aan de betrokken coaches heeft gedaan om een stap opzij te doen als clubtrainer", zegt Marieke van der Plas, directeur van de KNGU. Zijp mag ook weer contact hebben met leden en oud-leden van de KNGU.

Dupe
Afgelopen zomer toen de maatregel inging, voelde Zijp zich de dupe. Hij was nog nooit in verband gebracht met mogelijke fysieke misstanden in de turnsport. “Daar heb ik me altijd ver van gehouden”, zei hij stellig.

Zijp baalde vooral voor zijn sporters. “Het gaat niet om mijn eigen eer, ik ga niet in de slachtofferrol zitten. Ik ben er voor mijn sporters. Het is mijn missie om hen naar de Olympische Spelen te brengen. Zij moeten daar schitteren. En helaas zijn ook zij de dupe.”

De bond benadrukt dat het feit dat Zijp weer aan de slag kan niet betekent dat het onderzoek is afgerond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.