Video

Carbidschieten wordt de knaller in plaats van vuurwerk: hoe werkt het én waar koop je het?

15 november 2020 om 16:50 • Aangepast 16 november 2020 om 10:39
nl
“Een melkbus, een beetje water en een brokje carbid. Meer heb je niet nodig voor een mooie knal.” Sinds het vuurwerkverbod officieel is geworden is carbidschieter Marco Jansen uit Dongen heel druk met het beantwoorden van vragen. “Ze bellen uit het hele land voor carbid, voor bussen, maar vooral om te vragen hoe dat nou moet: carbidschieten.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De serie zwart-gele boekjes heeft nog geen editie ‘Carbidschieten voor Dummies'. Zo’n editie zou populair zijn nu er door het vuurwerkverbod veel vragen zijn over carbid. Waar kan je carbid kopen, wat zijn de risico’s zijn en wat voor bus je moet hebben om lekker te kunnen knallen?

Marco Jansen legt uit hoe carbidschieten werkt:

Een groot misverstand rond carbid is dat het gesteente gedolven zou worden in een mijn. Het steenachtige carbid wordt gemaakt in fabrieken en bestaat hoofdzakelijk uit brandkalk (calciumoxide) en cokes (koolstof). Vanaf begin vorige eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog werd carbid grootscheeps toegepast in de zogeheten carbidlamp. Het gas dat via een vernuftig systeem verbrandde in de lamp gaf een helder wit licht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.