LIVEBLOG

Coronanieuws: thuiswerken zorgt voor klachten, supermarkt wil geen alcoholverbod vlak voor kerst

16 november om 07:00 • Aangepast 20 november om 14:48
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze maandag houden we je op de hoogte van al het belangrijkste nieuws over de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 25 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • Maandag zijn er 993 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant. Dat zijn er 152 meer dan zondag.
  • Het landelijke aantal coronagevallen daalt weer: er waren 4873 meldingen afgelopen etmaal.
  • De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, worden maandag bijgepraat over het nieuwe coronabeleid.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50 - We sluiten dit liveblog

21.16 - Extra coronasteun NOC*NSF voor sportbonden
NOC*NSF stelt voor komend jaar vanwege de coronacrisis 6 miljoen euro extra beschikbaar voor de sportbonden. Dat voorstel van het bestuur van de sportkoepel werd maandag tijdens de algemene vergadering goedgekeurd. Het zogenoemde corona-noodfonds zal in 2021 gebruikt worden om de financiële positie van de sportbonden te versterken.

Het fonds werd eerder dit jaar, tijdens de eerste coronagolf in Nederland, opgericht en moet als vangnet functioneren voor sportbonden die vanwege de crisis in acute betalingsproblemen zouden komen.

20.38 - Minister Van Ark: nog geen termijn voor hervatting sport
Vertegenwoordigers van vier sportbonden praten deze week met topambtenaren van het ministerie van VWS over hervatting van de topcompetities naast het voetbal. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg sprak voorafgaand aan de algemene vergadering de hoop uit dat er snel weer gesport kan worden. Het lukte niet gastspreekster Tamara van Ark tot het uitspreken van een termijn te verleiden.

"We staan allemaal te trappelen om weer aan de slag te gaan", zei de minister van VWS. "Het liefst zo snel mogelijk, maar het moet wel kunnen."

Van Ark vergeleek corona, de oorzaak van alle beperkingen, met schulden. "Je maakt ze zo maar het duurt even voordat je ze hebt afgelost. Ook de coronacijfers zijn snel weer omhoog geschoten en het duurt even voordat ze weer op een acceptabel niveau zitten. We hopen natuurlijk dat er zo snel mogelijk weer gesport kan worden. En dan kunnen we ook kijken wat er eventueel bij een volgende keer anders kan. Hoe we misschien dan tot meer maatwerk kunnen komen bijvoorbeeld."

20.00 - Voedselbanken krijgen extra steun
Het kabinet gaat de voedselbanken helpen om dreigende voedseltekorten voor te zijn. Door een verwachte toename van het beroep op de voedselbanken vanwege de coronacrisis en minder aanvoer van voedsel vanuit de supermarkten, voorzien de voedselbanken problemen. Gezien de uitzonderlijke situatie is het kabinet bereid om het Europees Sociaal Fonds aan te spreken voor ondersteuning van de voedselbanken. Ook mag Voedselbanken Nederland (VBNL) een eerder toegekende noodsubsidie van vier miljoen euro breder inzetten. Dit schrijven staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW) en minister Carola Schouten (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

19.52 - Kabinet wil dat zorgmedewerkers en kwetsbare groepen als eerste vaccin krijgen
Als er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar komt, dan wil het kabinet dat zorgmedewerkers en kwetsbare groepen als eerste gevaccineerd worden. Bij een tweede partij vaccins worden ook mensen met vitale beroepen ingeënt tegen het virus. Pas daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt. Dat blijkt uit een notitie die een deel van de ministerraad dinsdag bespreekt en waarvan de strekking bekend is bij NRC. Het gaat bij die eerste groep om naar schatting 3,5 miljoen mensen. Onder 'kwetsbaren' worden mensen geschaard die ouder zijn dan 70 jaar én niet zelfredzaam zijn, volwassenen met risicovolle aandoeningen (zoals suikerziekte, hartpatiënten, longziekten) en mensen met ernstig overgewicht.

19.30 - Helft theaters gaat dit jaar niet meer open
Bijna de helft van de Nederlandse theaters opent vermoedelijk dit jaar de deuren niet meer. De VSCD, de koepel van schouwburgen en andere podia, meldt dit op basis van een enquête onder zijn 136 leden. Hieruit blijkt dat een groot deel van de theaters het logistiek niet meer kan bolwerken om dit jaar de deuren te openen en zich liever richt op het nieuwe jaar. Het gaat zowel om kleine als grote theaters.

17.30 - Thuiswerken zorgt voor klachten
Bijna een derde van de thuiswerkers (28 procent) zegt in meer of mindere mate klachten te ervaren als gevolg van het verplicht thuiswerken. Het gaat om zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Dit is volgens onderzoekers van TU Delft en TU Eindhoven de voorlopige uitkomst van een grootschalig onderzoek onder 40.000 mensen die wegens de coronacrisis thuis moeten werken.

16.10 - Supermarkten willen geen alcoholverbod in dagen voor kerst
Supermarkten willen in de drukke dagen voor kerst af van de verplichte ouderenuurtjes en het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken na acht uur. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zorgen die coronamaatregelen van het kabinet ervoor dat het op andere uren op de dag een stuk drukker is in de winkels. En dat kan de branche in de drukste periode van het jaar niet gebruiken.

15.45 - Creatieve professionals krijgen 50 miljoen
"Creatieve professionals", zoals acteurs, schrijvers en filmmakers, krijgen bijna 50 miljoen euro van de al in augustus aangekondigde 482 miljoen coronasteun voor cultuur. Dat schrijft minister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Ook komt er voor hen 15 miljoen euro bij om te lenen bij de leenfaciliteit Cultuur+Ondernemen. Daarmee wordt het bedrag daarvoor verhoogd naar 45 miljoen euro in totaal. Daarnaast komt er 11,2 miljoen euro beschikbaar voor de begeleiding van jong talent.

15.30 - Nederland kan 3 miljoen Moderna-vaccins krijgen
De Europese Unie heeft met farmaceut Moderna een voorlopige deal voor 80 miljoen doses van diens coronavaccin, waarmee opnieuw positieve testresultaten zijn behaald. Vaccins waarvoor contracten zijn afgesloten worden na definitieve goedkeuring volgens een vaste verdeelsleutel aan de lidstaten toegekend. Nederland kan in dit geval rekenen op ruim 3 miljoen stuks. Moderna meldt dat voorlopige onderzoeksresultaten erop wijzen dat het potentiële vaccin voor 94,5 procent effectief is.

14.59 - Aantal opgenomen patiënten stijgt licht
Ziekenhuizen behandelen iets meer coronapatiënten dan op zondag. Het aantal opgenomen patiënten steeg met 36 naar 2130. "Maar het overall beeld is gunstig, van een geleidelijke daling", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ten opzichte van vorige week maandag is de bezetting met 8 procent gedaald. Als de huidige daling zich doorzet, zullen ziekenhuizen rond de kerstdagen ongeveer 900 coronapatiënten behandelen op verpleegafdelingen en intensive cares, verwacht Kuipers, maar dan zijn de problemen nog niet verholpen.

14.46 - Politie: aantal coronaboetes fors gestegen
Het aantal coronaboetes dat sinds het begin van de tweede gedeeltelijke lockdown is uitgedeeld, is fors gestegen. Dat zei politiechef Willem Woelders maandag bij NPO Radio 1. Er zijn sinds half oktober landelijk al bijna 5000 coronaboetes uitgeschreven. Elke week nam het aantal bekeuringen toe. In de eerste week van de tweede gedeeltelijke lockdown waren het er ruim 500, afgelopen week waren het er ongeveer 1500.

Het aantal waarschuwingen voor het bijvoorbeeld niet houden van 1,5 meter afstand blijft in dezelfde periode ongeveer gelijk. Afgelopen week waren dat 1614 waarschuwingen. In totaal gaat het om 7390 waarschuwingen sinds half oktober.

14.29 - Meer coronabesmettingen dan zondag
Maandag zijn er 1025 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 152 meer dan zondag, zo blijkt uit de dagelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zaterdag lag het cijfer met 1221 opvallend hoog.

Wachten op privacy instellingen...

In de rest van Nederland is het aantal nieuwe coronagevallen voor de derde dag op rij gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4873 positieve tests geregistreerd. Het RIVM had op zondag 5457 nieuwe gevallen gemeld, maar dat is maandag bijgesteld naar 5449. Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 45, evenveel als de dag ervoor. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

12.44 - Sneltesten bij hotel Ibis in Tilburg
Tilburg heeft sinds vandaag een nieuwe coronasnelteststraat, en wel in hotel Ibis aan de Dr. Hub van Doorneweg. Je kunt zonder afspraak naar de testlocatie komen en je daar vervolgens ter plekke aanmelden voor een test. Houd er wel rekening mee dat de teststraat tussen 08:00 en 18:00 uur geopend is. Na een kwartier krijg je de uitslag van de sneltest en kun je naar huis. Je ontvangt de uitslag van de PCR-test de volgende dag per e-mail.

11.41 - 342 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 25 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 342 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie.

Zes coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur overleden, zestien coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en vier patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

11.37 - Medewerkers van de Efteling gaan tijdelijk ouderen helpen in de zorg
Medewerkers van de Efteling gaan tijdelijk in de zorg werken. Het attractiepark in Kaatsheuvel stuurt personeel naar ouderenzorgorganisaties De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring. De Eftelingmedewerkers gaan helpen bij uiteenlopende taken, maar de zorg voor de cliënten nemen ze niet op zich. Zorgmedewerkers hebben tijdens deze coronapandemie nauwelijks tijd om op adem te komen. De Efteling biedt graag hulp aan, laat algemeen directeur Fons Jurgens weten.

08.43 - Miljoenen om druk op scholen door corona te verlichten
Het kabinet trekt 210 miljoen euro uit om scholen die door de corona-uitbraak krap zitten aan extra personeel te helpen. Met dat geld kunnen tegelijkertijd mensen die door de crisis even geen werk hebben, tijdelijk aan de slag worden geholpen. Het potje is vanaf 1 januari beschikbaar.

Door scholen geld te geven waarmee zij extra hulp kunnen inschakelen, moet voorkomen worden dat klassen noodgedwongen naar huis worden gestuurd. Het plan is daarnaast een uitwerking van de zogenoemde coronabanen die minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) onlangs aankondigde.

07.01 - 'Werk- en leefsituatie door corona drastisch veranderd'
Maatregelen tegen werkstress waren al nodig, maar met de 'drastisch' veranderde werk- en leefsituatie van werknemers door de coronacrisis wordt de noodzaak ervan extra duidelijk. Dat concluderen onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek. Van de thuiswerkers geeft twaalf procent aan concentratieproblemen te hebben tijdens het werk, twee keer zoveel als mensen die op locatie werkten. Alleenstaanden hadden daarnaast meer moeite met permanent thuiswerken omdat ze het contact met collega's misten en meer moeite hebben om de werkdag op tijd af te sluiten.

07.00 - Burn-outklachten
Zo'n 1,3 miljoen Nederlandse werknemers hadden in 2019 burn-outklachten. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar (2018). Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO deze maandag, bij de start van de week van de werkstress, publiceert. De cijfers laten zien dat de week hard nodig is: werkstress is nog altijd een belangrijke reden voor verzuim en uitval, zeker tijdens de coronacrisis.

06.46 - Zorgen om kinderen
Ruim zestig procent van de ouders maakt zich zorgen over de gevolgen die de coronacrisis heeft op de ontwikkeling van hun thuiswonende kinderen. Dat blijkt uit onderzoek dat Terre des Hommes liet uitvoeren onder 1100 Nederlandse ouders. De organisatie roept op kwetsbare kinderen in de coronacrisis niet uit het oog te verliezen en is een petitie gestart waarmee het de EU ertoe wil bewegen bescherming van kinderen een speerpunt te maken in de aanpak van de coronacrisis.

Wachten op privacy instellingen...

05.15 - 'Mondkapje leidt tot hardere sfeer en toon op school'
Sinds er mondkapjes op middelbare scholen worden gedragen, ervaren veel leraren dit als een ernstige beperking van de open sfeer die zij cruciaal vinden voor goed onderwijs. Bij meldpuntmondkapjes.nl zijn ruim honderd klachten binnengekomen van leraren, leerlingen en ouders, schrijft Trouw.

03.30 - Week van de Werkstress focust op thuiswerken
De Week van de Werkstress focust dit jaar op werk in tijden van de coronacrisis. De week is een initiatief van de branchevereniging voor arbodiensten OVAL, waarvan de leden organisaties zijn op het gebied van vitaliteit en loopbaanbegeleiding. De vereniging wil werkgevers en werknemers wijzen op de balans tussen werk en privé in bijzondere tijden.

03.30 - Burgemeesters worden bijgepraat
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, worden maandag bijgepraat over het nieuwe coronabeleid dat minister-president Mark Rutte en coronaminster Hugo de Jonge dinsdagavond bekend zullen maken. Op 18 november loopt de termijn van de twee weken geleden ingestelde extra strenge maatregelen af.

03.27 - Miljoeneninjectie voor extra leraren
Scholen kunnen straks meer personeel aantrekken om te voorkomen dat klassen tijdens de corona-epidemie om de haverklap naar huis moeten. Basisscholen, voortgezet onderwijs en het mbo krijgen daarvoor samen 210 miljoen euro extra, meldt het AD. Met de miljoeneninjectie hoopt het kabinet iets te doen tegen de hoge lesuitval in het onderwijs. Ook moet zo de werkdruk van leraren verminderen.

02.02 - 'Bouw noodsteun niet af'
Het kabinet moet noodsteun aan het bedrijfsleven niet afbouwen, anders volgt een golf aan ontslagen en faillissementen. Daarvoor waarschuwen vakbonden en werkgevers in De Telegraaf. Werkgevers kunnen vanaf maandag nieuwe steun aanvragen bij het UWV, maar krijgen minder kosten vergoed dan bij de vorige steunpakketten. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen houdt de overheidsinstantie rekening met duizenden aanvragen per dag.

23.43 - Bowlingsector in de knel
De bowlingbaansector verkeert door de coronamaatregelen in de grote problemen. Dat stelt voorzitter Frits van Dijk van de Nederlandse Vereniging van Bowlingondernemers (NVB) tegen Hart van Nederland. De branche hoopt op snelle versoepelingen waardoor ze in ieder geval weer drank en eten mag serveren aan klanten. "We moeten minimaal terug naar een situatie dat horeca weer open is. Onze klanten mogen nu wel komen bowlen, maar moeten zelf hun drinken meenemen", aldus Van Dijk. "Klanten kopen hun drinken daarom bij een snackbar naast de bowling. Daar mogen ze vanwege de maatregelen juist weer niet binnen zitten. Het is van de ratten besnuffeld."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...