LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Als cijfers blijven dalen, half december eerste voorzichtige versoepeling'

17 november 2020 om 06:26 • Aangepast 23 november 2020 om 14:08
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Woensdagnacht lopen maatregelen van twee weken geleden af.
  • De Jonge: als cijfers blijven dalen, half december eerste voorzichtige versoepeling.
  • De Jonge: vanaf 1 december zonder klachten testen na contact met coronapatiënt.
  • Het aantal geregistreerde positieve coronatests is in Nederland voor de vierde dag op rij afgenomen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50 - Dit liveblog is gesloten

22.45 - Supermarkten na persconferentie: verbazend dat Rutte ons noemt
De opmerking van premier Mark Rutte dat supermarkten meer moeten doen om coronaregels te kunnen naleven, zorgt voor verbazing binnen de sector. Eerder sloeg het kabinet juist een positieve toon aan over de stappen die de branche heeft gezet, stelt directeur Marc Jansen van supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

"Het verbaast ons dat we genoemd zijn. Het is ook verwarrend, want wij zijn continu en speciaal in gesprek met het kabinet", reageert Jansen. Hij zegt dat de supermarktbranche afgelopen vrijdag van het kabinet juist complimenten kreeg voor de doorgevoerde maatregelen.

21.42 - KNVB-directeur: het is 2 voor 12 voor het amateurvoetbal
KNVB-directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee heeft teleurgesteld gereageerd op de lichte versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet. Er mag weer gezamenlijk op 1,5 meter van elkaar door vier personen worden gesport, in plaats van twee, maar het verbod op trainen in een groter groepsverband en ook het spelen van onderlinge oefenwedstrijden blijft voor volwassenen nog altijd van kracht.

Volgens Van der Zee is het inmiddels '2 voor 12' voor het amateurvoetbal. "Dit is toch een beetje alsof je na 90 minuten een overwinning uit het vuur sleept, maar de wedstrijd bij het laatste fluitsignaal ongeldig wordt verklaard", betoogt hij in een korte reactie op Twitter. "Ondanks al het werk en al het wachten staan we met lege handen. Overal wordt opgeschaald, maar het voetbal mag alleen van twee naar vier personen op een veld trainen. Voor een teamsport is dat een stap van niets naar bijna niets."

21.32 - Cultuur-, vertier- en sportsector blij met versoepelingen
Vertegenwoordigers van de cultuur- en vertiersector en de sport reageerden dinsdagavond verheugd op de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet aankondigde. Afgelopen weken moesten onder meer musea, attractieparken en zwembaden de deuren sluiten, maar vanaf donderdag mogen zij weer gedeeltelijk open.

"We zijn superblij dat attractieparken, dierentuinen en musea weer open mogen", zegt Mascha van Till, voorzitter van vereniging voor dagattractiebedrijven de Club van Elf. Bij de vereniging zijn meerdere attractieparken en dierentuinen aangesloten en ook een aantal musea, waaronder het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Ook Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, noemt het 'fijn' dat mensen weer naar musea mogen.

Volgens Moll maken de strikte protocollen museumbezoeken veilig. "Wij zijn professionals in gereguleerd bezoek", zegt ook Van Till. "Het is veiliger om in onze parken en musea te zijn, dan om met z'n allen naar de duinen of het bos te gaan."

21.24 - Werkgevers eisen snel perspectief voor gesloten sectoren
Het ontbreekt aan perspectief voor sectoren die hard zijn getroffen door de gedeeltelijke lockdown die coronabesmettingen moet tegengaan. Dat stellen werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland na de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Onder andere een verdere uitbreiding van de testmogelijkheden moet reizen, horecabezoek of evenementen weer mogelijk maken, stellen de belangenverenigingen.

21.04 - De Jonge: berichten over vaccins hoopvol, maar veiligheid voorop
In Nederland zullen de eerste inentingen met coronavaccins in de eerste maanden van volgend jaar plaatsvinden. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdagavond dat dit zijn verwachting blijft na de recente positieve berichten over nieuwe vaccins die in de maak zijn. "Het is hoopvol en we kijken er allemaal naar uit."

Hij herhaalde dat 'het een absolute voorwaarde is dat de vaccins effectief en veilig' zijn. Er komt zeker geen vaccinatieplicht, benadrukte De Jonge opnieuw. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat ongeveer 50 tot 70 procent van de mensen bereid is om zich te laten inenten tegen COVID-19. "Mensen maken zich zorgen of het niet heel erg snel gaat. Normaal duurt het zo'n tien tot vijftien jaar voordat een vaccin er is. Maar we doen het veilig en we doen geen enkele concessie."

20.54 - Rutte prijst besluit van Sinterklaas
Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie Sinterklaas een compliment gegeven voor de coronaproof manier waarop de goedheiligman afgelopen weekend in Nederland is aangekomen. De premier stelde dat 'Sinterklaas het goede voorbeeld heeft gegeven'. "Laat ons dat voorbeeld volgen." De bewindsman vindt het 'verstandig voor een man van zijn leeftijd' dat de sint de coronaregels serieus neemt.

20.34 - Horecabranche: gebrek aan perspectief teleurstellend
Het is voor horecaondernemers teleurstellend dat ze nog geen zicht hebben op het moment waarop eet- en drinkgelegenheden weer open kunnen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van belangenorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN), in een reactie op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid.

"We hebben gehoord dat er op 8 december wat meer duidelijk wordt. Dan heb je nog maar tweeënhalve week tot de kerst en dat is rijkelijk laat", aldus Beljaarts. "Voor horecaondernemers is het een hard gelag dat andere delen van de lockdown weer worden opgeheven, maar dat de horeca niet genoemd wordt."

19.54 - Samenvatting: de coronamaatregelen die donderdag van tafel gaan

  • Mensen kunnen vanaf donderdag weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag.
  • Verder mogen thuis weer drie mensen worden ontvangen per dag in plaats van twee en ook buiten mag je weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig. Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat deze maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht.
  • De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publieke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren. Het twee weken durende pakket was volgens het kabinet nodig om een extra 'boost' te geven aan de maatregelen die half oktober werden ingesteld.
  • Alle maatregelen die op 14 oktober ingingen, blijven voorlopig van kracht. Eet- en drinkgelegenheden blijven dus dicht, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en tussen 20.00 uur en 07.00 uur mag geen alcohol worden verkocht.
  • Ook teamsporten mogen alleen op 1,5 meter afstand en met hooguit vier deelnemers. Daarnaast blijft het dringende advies overeind om thuis te werken tenzij het echt niet anders kan, blijft de oproep voor iedereen ouder dan 13 jaar om in het openbaar vervoer en publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het kabinet werkt nog aan een mondkapjesplicht. Daaraan wordt de laatste hand gelegd, naar verwachting kan de plicht op 1 december van kracht worden.

19.27 - De Jonge: als cijfers blijven dalen, half december eerste voorzichtige versoepeling
Als de cijfers met het coronavirus blijven dalen, kan eventueel half december voorzichtig de eerste versoepeling van de huidige coronamaatregelen worden doorgevoerd. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdagavond dat dit op 8 december zal worden bekeken.

"Wat we willen doen is half december kijken of we iets meer ruimte kunnen geven als we op indicatoren zitten van niveau 2. Dat betekent tien ic-opnames per dag of 3600 nieuwe besmettingen per dag. Pas dan kunnen we weer nadenken over iets van verruiming. Dat verwachten we half december. Dan kunnen we weer iets doen wat we zo graag willen."

Het doel is om naar niveau 1 te komen. Dat zal volgens De Jonge naar verwachting half januari worden bereikt, als de cijfers blijven dalen.

19.25 - Bekijk hier een samenvatting van de persconferentie

19.18 - De Jonge roept op: leef gezond om weerstand te verhogen
Zorgminister Hugo de Jonge roept Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei tijdens de persconferentie dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen.

"Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter", aldus De Jonge, verwijzend naar een advies van artsen. De komende maanden zal meer en vaker worden getest op het coronavirus, ook met hulp van Defensie en het bedrijfsleven. "Met meer testen zitten we het virus meer op de hielen. Hoe meer we testen, hoe meer vrijheden we ons kunnen veroorloven. Het helpt allemaal en geeft perspectief", aldus De Jonge.

19.14 - De Jonge: vanaf 1 december zonder klachten testen na contact met coronapatiënt
Mensen die erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Dat meldde minister Hugo de Jonge in de coronapersconferentie.

Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder corona-symptomen mogelijk. Dat gebeurt na vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, meldt De Jonge. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

Volgens de minister is het een "mooie bijvangst" als meer mensen zich aan die quarantaine houden als mensen korter thuis hoeven te zitten. Het aandeel mensen dat zich houdt aan het verzoek om thuis te blijven is "niet bijster hoog", vooral onder mensen die een melding krijgen via de corona-app. Het kabinet werkt nog steeds aan een quarantaineplicht, maar wil intussen ook bijvoorbeeld een 'quarantainecoach' inzetten om mensen die thuis moeten blijven, te ondersteunen.

19.09 - Rutte: woensdagnacht lopen maatregelen van twee weken geleden af
De coronamaatregelen die twee weken geleden van kracht werden, verlopen in de nacht van woensdag op donderdag. De gedeeltelijke lockdown van vorige maand blijft wel voorlopig van kracht.

19.05 - Geen extra maatregelen
Volgens minister-president Rutte is er op dit moment geen reden om extra maatregelen in te voeren.

19.03 - 'Neem contact op met huisarts bij heftige klachten'
Rutte: "Neem juist wel contact op met de huisarts bij heftige beginnende klachten. Dat is belangrijk voor uzelf, maar is ook belangrijk om de extra druk op de zoerg later voor te zijn."

19.01 - Rutte: 'Cijfers laten zien dat de maatregelen werken'
Rutte zegt dat de maatregelen lijken te werken en wil een compliment geven aan alle Nederlanders. "We kunnen dit blijkbaar een tweede keer voor elkaar krijgen. Ik hoop dat deze positieve ontwikkeling een motivatie is om een tandje bij te zetten. Er is ook ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in de supermarkten en in ons gedrag thuis."

19.00 Persconferentie is begonnen

18.50 - Livestream persconferentie begint om 19:00
De persconferentie van het kabinet over coronamaatregelen begint over tien minuten. Verwacht wordt dat de coronamaatregelen deels worden teruggeschroefd.

In dit liveblog kun je de persconferentie in schriftelijke updates volgen. Je kunt ook de persconferentie als livestream bekijken.

18.38 - RIVM: pas in januari verstandig om maatregelen te versoepelen
Het duurt nog tot begin of half januari voor de besmettingscijfers in Nederland voldoende zijn gedaald om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zegt Susan van den Hof, epidemioloog van het RIVM, dinsdag in gesprek met NU.nl. Als de coronamaatregelen voor die tijd losgelaten zouden worden "kom je mogelijk heel snel in een derde golf terecht", aldus Van den Hof.

"Dan moet je weer extra maatregelen nemen en je wil voorkomen dat het een jojo-effect wordt." Volgens Van den Hof verloopt de daling nog steeds volgens de voorspellingen van het instituut. In de eerste golf daalde het aantal besmettingen na het nemen van maatregelen sneller, maar volgens de epidemioloog is het logisch dat dat nu minder snel gaat.

18.12 - 'Bereidheid om te vaccineren neemt af'
Terwijl twee coronavaccins volgens onderzoeksresultaten goed werken, ziet onderzoeksbureau I&O de bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus afnemen.

Van de 1.140 mensen die meededen aan een peiling in opdracht van de NOS, antwoordde slechts 60 procent bevestigend op de vraag of zij zich willen laten vaccineren als een vaccin beschikbaar komt. Van de respondenten die vaccinatie wel zien zitten, zei de helft zich "zeker wel" te laten inenten. De andere helft houdt het op "waarschijnlijk wel".

17.15 - Coronavirus bezorgt Inspectie SZW extra werk
Het aantal meldingen van misstanden op het werk bij de Inspectie SZW is door het coronavirus in de eerste negen maanden van 2020 bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer

De Inspectie telde tot en met 8 november 12.599 meldingen. Daarvan hielden er 5874 direct of indirect verband met het coronavirus. Werknemers meldden onder meer dat op het werk onvoldoende afstand werd gehouden, dat zieke collega's toch aan het werk waren of dat thuiswerken niet werd toegestaan terwijl dat wel kon.

16.13 - Midden-West Brabant blijft op hoogste risiconiveau
In veel regio's is het aantal coronabesmettingen dusdanig gedaald, dat ze cijfermatig gezien niet meer in de categorie 'zeer ernstig' vallen. In vier regio's was het aantal besmettingen afgelopen week nog zo hoog, dat het boven de grens kwam die de overheid hanteert voor het hoogste risiconiveau. Dat geldt ook voor Midden-West Brabant. Daarnaast worden Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Twente. genoemd.

Alleen in deze vier veiligheidsregio's lag het aantal positieve testuitslagen hoger dan 250 per 100.000 inwoners, zo blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Alleen in Twente lag het getal met 301 ver boven de grens, in de drie andere regio's met de hoogste besmettingsgraad lag het getal maar net boven de 250.

15.41 - Ziekenhuizen zien iets meer patiënten met corona
Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal iets meer patiënten binnengekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2146 coronapatiënten. Dat zijn er zestien meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Maandag nam het aantal opnames ook al iets toe na een geleidelijke daling in de dagen daarvoor.

Toch maakte Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, zich nog geen zorgen. Als de huidige daling doorzet, zullen ziekenhuizen rond de kerstdagen ongeveer negenhonderd coronapatiÙnten behandelen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1570 patiënten, dertien meer dan maandag. De intensivecareafdelingen tellen nu 576 Covid-patiënten, drie meer dan een dag eerder. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal negentien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie vier ic-patiënten.

15.05 - Reproductiegetal ongeveer gelijk gebleven
Het zogeheten reproductiegetal dat aangeeft hoeveel anderen een met corona besmette persoon gemiddeld aansteekt, is ongeveer gelijk gebleven. Volgens berekeningen van het RIVM is het een fractie gedaald, tot 0,89. Vorige week meldde het RIVM een reproductiegetal van 0,91.

De verschuiving is zo klein, dat die binnen de foutmarge ligt die het instituut aanhoudt. De gerapporteerde 'R' van vorige week was voor het eerst sinds half juni onder de 1. Dat blijft zo en is gunstig te noemen: een reproductiegetal onder de 1 wil zeggen dat de verspreiding van het virus vertraagt.

14.24 - Daling van coronabesmettingen in Brabant
In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 851 positieve coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 139 minder dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het RIVM.

14.22 - Voor vierde dag op rij daling van positieve coronatests
Het aantal geregistreerde positieve coronatests is voor de vierde dag op rij afgenomen. Het RIVM heeft 4320 meldingen van nieuwe gevallen gekregen van de GGD'en in het land. Maandag rapporteerde het instituut nog 4867 besmettingen. Dat is een gecorrigeerd aantal; in eerste instantie stond de teller op 4873. Zondag meldde het RIVM dat 5449 mensen een positief testresultaat hadden gekregen, zaterdag 5935.

13.47 - Uitzicht op vaccin impuls op boekingen (zomer)vakantie
Reisorganisatie Prijsvrij Vakanties uit Den Bosch ziet dat het uitzicht op een coronavaccin een positief effect heeft op de mei- en zomervakantie volgend jaar. Sinds vorige week worden meer vakanties vastgelegd, concludeert de organisatie.

13.41 - Onderzoek naar wie als eerste coronavaccin moet krijgen
Tilburg University heeft samen met CentERdata aan 1461 mensen gevraagd wie als eerste in aanmerking moet komen voor het coronavaccin. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen vooral willen dat wordt gekeken naar wie zich wel of juist niet aan de coronamaatregelen houdt. Ook mensen met een gezond gewicht zouden voorrang moeten krijgen. Leeftijd en cruciale beroepen blijken in dit onderzoek van minder groot belang.

11.52 - Horeca Efteling en Beekse Bergen dicht
De Efteling en Beekse Bergen gaan donderdag weer open. Vanwege de coronamaatregelen blijft de horeca in de parken wel gesloten. Ook afhalen is niet mogelijk.

11.44 - 380 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 49 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er 23 meer dan een dag eerder. In totaal liggen nu 380 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie. Tachtig patiënten liggen op de intensive care.

Vier patiënten zijn overleden, twee minder dan een dag eerder. Veertig coronapatiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en vier patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).

11.39 - Vaccin niet verplicht voor olympiërs in Tokio
Sporters die deze zomer meedoen aan de Olympische Spelen in Tokio, zijn niet verplicht zich te laten inenten tegen het coronavirus. Dat zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité tijdens zijn werkbezoek aan de Japanse hoofdstad. "Verplichte vaccinatie is een stap te ver. De sporters zijn vrij om te beslissen daarover."

11.12 - Coronavirus slaat toe in Premier League
Het coronavirus lijkt aan een opmars bezig in de Premier League. De laatste testronde in de hoogste profdivisie van het Engelse voetbal leverde zestien besmettingen op. Dat is hoogste aantal sinds de testen zijn ingevoerd. Het vorige record stond op tien en dat was in de week van 21 tot en met 27 september. Het coronavirus speelde ook de profcompetities in Nederland parten. Onder meer bij PSV, RKC Waalwijk en NAC waarde het virus rond.

11.11 - Minister van Defensie in quarantaine
Minister Ank Bijleveld van Defensie is in quarantaine gegaan omdat iemand in haar naaste omgeving het coronavirus heeft. Ze voelt zich verder goed, meldt ze dinsdag op Twitter. Daarmee is de politieke top van het ministerie in quarantaine. Twee dagen eerder maakte haar staatssecretaris Barbara Visser namelijk bekend dat ze besmet is met het virus. Ze heeft lichte verkoudheidsklachten, maar voelt zich verder goed. Zij is ook in isolatie.

08.40 - Meer duidelijkheid nodig over mondkapjesplicht in ov
Er moet meer duidelijkheid komen over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de handhaving ervan. Reizigers met bijvoorbeeld longproblemen die geen mondkapje kunnen dragen, krijgen nu soms toch een boete, signaleert OV ombudsman Bram Hansma.

08.23 - Vrouw van coronapatiënt Patrick emotioneel
De vrouw van coronapatiënt Patrick Versfeld (50) uit Valkenswaard vertelt aan Omroep Brabant hoe moeilijk het is nu hij op honderd kilometer afstand van huis in coma ligt. "De afstand is enorm frustrerend. Je kunt niets, je voelt je compleet machteloos." Patrick werd vanuit het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven overgeplaatst naar Utrecht.

Patrick in het ziekenhuis in Utrecht aan de beademing (foto: Wendy Versfeld).
Patrick in het ziekenhuis in Utrecht aan de beademing (foto: Wendy Versfeld).

07.32 - Ziekenhuis start campagne voor 'respect' in coronacrisis
Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft start een campagne onder de naam Respect om mensen ertoe te bewegen zich aan de coronamaatregelen te houden. Na alle waardering tijdens de eerste coronagolf krijgen de medewerkers van het ziekenhuis nu steeds vaker te maken met patiënten en bezoekers die de maatregelen niet opvolgen.

Met de slogan: "Wij blijven overeind voor jou! Houd jij je aan de regels voor ons?", hoopt het ziekenhuis de bezoekers en patiënten te bereiken.

06.10 - Pfizer gaat distributie van coronavaccins testen
Farmaceut Pfizer gaat een experimenteel programma in vier Amerikaanse staten uitvoeren om de plannen voor het verspreiden van coronavaccins te verfijnen, maakte het bedrijf maandag bekend. Het programma wordt uitgevoerd in Rhode Island, Texas, New Mexico en Tennessee. De vier staten zijn uitgekozen vanwege hun verschillende omvang in oppervlakte, bevolkingsaantal en inentingssysteem, liet de farmaceut in een verklaring weten.

Vorige week maandag werd bekend dat uit vroege onderzoekdata is gebleken dat het Pfizer-vaccin in 90 procent van de gevallen effectief was in het voorkomen van een coronabesmetting.

06.07 - Aantal coronagevallen blijft dalen
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen, maar de afname gaat niet zo snel als vorige week. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk 35.000 tot 40.000 positieve tests geregistreerd. Vorige week kwamen er 43.621 meldingen van positieve coronatests binnen en de week daarvoor 64.087 meldingen.

Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de zes dagen sinds de vorige update registreerde het instituut ruim 33.000 positieve tests en 393 sterfgevallen.

03.30 - Geen alcoholverbod tijdens Oud en Nieuw
Grote nieuwe coronamaatregelen worden er niet verwacht, maar premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond weer een coronapersconferentie. Mogelijk dat de bewindslieden wel een voorschot nemen op de feestdagen in december.

Overigens zei Rutte eerder daar nog niets inhoudelijk over te kunnen zeggen, behalve over hoe de besluitvorming daarover zal gaan. Rutte gaf eerder ook aan niets te zien in een alcoholverbod tijdens de jaarwisseling, naast een vuurwerkverbod. Een ziekenhuis had dat geopperd, omdat elk jaar ook een paar honderd mensen bij de spoedeisende hulp belanden vanwege een alcoholvergiftiging. "Het zou ook helpen als we allemaal thuis in de stoel blijven zitten op oudejaarsavond. Nee, we doen het niet, je moet keuzes maken", zei Rutte daarover.

02.00 - 'Niet rekenen op veel familie met de kerstdagen'
We moeten er niet op rekenen dat we al snel in ruime kring kunnen samenkomen met de feestdagen. Dat voorbehoud zal dinsdagavond volgens De Telegraaf klinken tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid). Want al daalt het aantal coronabesmettingen gestaag, de regering wil waken voor te snel optimisme.

Het lijkt er niet op dat het kabinet deze dinsdag duidelijkheid schept over het verband waarin Nederland de feestdagen kan doorbrengen. Na het aflopen van de extra beperkingen vanwege de coronacrisis, aankomende donderdag, mag de visite weer bestaan uit maximaal drie twaalfplussers uit andere huishoudens. Die beperking zal tot ver in december overeind blijven, verwacht de krant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!