Video

Animal Rights filmt bij nertsenbedrijven: 'Dieren mishandeld en coronaregels overtreden'

18 november 2020 om 13:18 • Aangepast 21 november 2020 om 09:25
nl
Medewerkers van zeker twee nertsenfokkerijen hebben zich volgens dierenrechtenorganisatie Animal Rights niet aan de hygiënevoorschriften voor corona gehouden. Ook zouden de fokkerijen dieren hebben mishandeld. De organisatie deelde woensdag verborgencamerabeelden die bij fokkerijen in Rosmalen en Valkenswaard zijn gemaakt.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De videobeelden zijn afgelopen week gemaakt. Daarop is te zien dat enkele medewerkers op de twee bedrijven een mondkapje dragen op hun kin in plaats van over de neus en mond. Een medewerker in Valkenswaard doet zijn werk zelfs in een shirt met korte mouwen, in plaats van in de voorgeschreven bedrijfskleding met overall.

De beelden van Animal Rights in Valkenswaard. Let op: deze kunnen als schokkend worden ervaren.

Gooien
"Deze mannen staan ‘s avonds weer naast je in de supermarkt", zegt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights. ”En dat terwijl ze de hele dag onbeschermd met nertsen werken waarvan we weten dat ze extreem vatbaar zijn voor het coronavirus.” Op de beelden is ook te zien dat de nertsen in de gaskamer worden geplaatst. "Dat gooien en hardhandig vastpakken van levende nertsen is in strijd met Nederlandse en Europese regels. "

De NVWA heeft de beelden ook gezien. “Het lijkt te gaan om beelden die zijn gemaakt op een niet besmet bedrijf. Zij moeten zich inderdaad houden aan het hygiëneprotocol en persoonlijke beschermingsmiddelen dragen”, vertelt een woordvoerder. “Wij gaan deze beelden nu verder onderzoeken. Indien nodig zullen we inspecties uitvoeren of sancties opleggen.” De woordvoerder kon verder niet ingaan op de vermeende overtredingen op de beelden.

Animal Rights heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA. Vermeulen: “Deze industrie moet onmiddellijk verdwijnen vanwege het onbeschrijfelijke dierenleed dat ermee gepaard gaat en daar hoeft niemand voor gecompenseerd te worden.”

Beide bedrijven waren woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

'Geen idee'
Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), zegt geen inhoudelijk commentaar te kunnen geven op de beelden. “Ik herken helemaal niemand op deze beelden, ik heb geen idee waar ze zijn opgenomen. Maar iedereen moet zich natuurlijk houden aan de hygiënemaatregelen. Ook met betrekking tot het doden van dieren moet iedereen zich aan de voorschriften houden”, zegt de directeur tegen ANP.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.