LIVEBLOG

Coronanieuws: 970 nieuwe coronagevallen in Brabant, 42 minder dan een dag eerder

22 november om 07:00 • Aangepast maandag om 07:29
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • 'Versoepelen coronaregels met deze cijfers is ondenkbaar', benadrukt epidemioloog
  • Het aantal coronagevallen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar toch stevent Nederland gestaag af op 500.000e besmetting.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.50
Dit liveblog is afgesloten.

20.15 - Spanje begint in januari al met vaccineren
Spanje begint in januari met een grootschalig programma om de bevolking in te enten met een vaccin tegen het coronavirus. Premier Pedro Sanchez kondigde dat zondag aan. Een "zeer substantieel deel" van de 47 miljoen Spanjaarden kan volgens de premier in de eerste drie tot zes maanden van 2021 worden ingeënt, schrijft een Spaanse krant.

19.00 - Start bouw XL-testlocatie
Aanstaande maandag start de GGD Brabant-Zuidoost de bouw van een XL-testlocatie in Eindhoven. De huidige testlocatie aan de Antoon Coolenlaan (parking) wordt uitgebreid met achttien testlijnen. Het streven is dat de testlocatie op 1 december in gebruik wordt genomen.

17.30 - Hongkong geeft 'beloning' bij positieve coronatest
De regering van Hongkong gaat eenmalig 5000 Hongkongse dollar (bijna 550 euro) uitkeren aan inwoners die positief worden getest op het coronavirus. Dat moet de stedelingen stimuleren zich te laten testen, verklaart het ministerie van Volksgezondheid in de metropool. De toelage is ook een tegemoetkoming aan mensen die zich zorgen maken over hun inkomen als wordt vastgesteld dat ze zijn besmet. De details van de regeling worden later bekendgemaakt.

14.50 - Meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Hoewel er minder coronapatienten in de Brabantse ziekenhuizen liggen, is het totaal aantal in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten gestegen tot 1933. Dat zijn er 31 meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 540 coronapatiënten, tien minder dan een dag eerder. Daarnaast liggen er 447 andere patiënten op de ics, 28 minder dan zaterdag.

14.27 - 970 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn er 970 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er 42 minder dan zaterdag.

Wachten op privacy instellingen...

14.24 - 5407 nieuwe coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen is na een paar dagen van stijgen weer gedaald. Er zijn het afgelopen etmaal 5407 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat zijn er 669 minder dan zaterdag.

13.51 - België verwacht eerste vaccins in december
België verwacht vanaf eind december te kunnen beschikken over de eerste coronavaccins. Maar het leeuwendeel komt pas in het tweede en derde kwartaal van 2021, zei premier Alexander De Croo zondag in het televisieprogramma De Zevende Dag. België heeft via de Europese Unie ingetekend op vier vaccins. Het inenten zal, net als in Nederland en andere landen, geleidelijk gebeuren zodra een vaccin is goedgekeurd. De eerste vaccins gaan naar zorgpersoneel en kwetsbare groepen.

12.06 - Minder coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 21 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er twaalf minder dan een dag eerder. In totaal liggen er 357 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie.

De afgelopen 24 uur zijn 21 coronapatiënten uit de ziekenhuizen ontslagen. Drie mensen zijn overleden en vijf patiënten zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. In totaal liggen 84 coronapatiënten op de intensive cares.

08.00 - Aantal coronagevallen kruipt richting half miljoen
Het aantal coronagevallen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar toch stevent Nederland gestaag af op een nieuwe mijlpaal. In de loop van komende week wordt waarschijnlijk de 500.000e besmetting in Nederland vastgesteld. Het is vooral een symbolische grens, want het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoogstwaarschijnlijk veel hoger.

23.13 - 'Versoepelen regels met deze cijfers ondenkbaar'
Met het huidige aantal nieuwe coronabesmettingen is het versoepelen van de maatregelen half december ondenkbaar. Dat zegt Frits Rosendaal, hoofd afdeling Klinische Epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), tegen de NOS. De scherpe daling van het aantal nieuwe besmettingen kwam deze week tot stilstand en de afgelopen dagen was er zelfs een toename te zien ten opzichte van het gemiddelde van afgelopen week. "Ik vind het eng dat de cijfers stagneren op zo'n hoog niveau", zegt Rosendaal.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...